Home Zdravlje 4 rana simptoma raka jajnika: Obratite pažnju i reagujte na vrijeme

4 rana simptoma raka jajnika: Obratite pažnju i reagujte na vrijeme

213
Advertisements

Rak jajnika nastaje kada ćelije jajnika postaju maligne i počnu da se razvijaju u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven rendgenom

Iako je najčešći kod žena u predmenopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađih.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovno posjećujte svog ljekara.

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Advertisements

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a žene moraju biti pažljive i znati kada da reaguju…

4 Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika

Uporna nadutost

Ako primetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri nedjelje, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želudačne probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se ljekaru.

Bol u donjem stomaku i materici

Razmislite o svim područjima bola, Moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem dijelu stomaka, grudnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon ciklusa, duže od tri nedjelje ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene pre menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

Povezano:  LJEKARI VAM VIŠE NEĆE TREBATI: Dovoljna je SAMO ŠAKA ovih šumskih plodova dnevno

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri nedjelje, razgovarajte sa svojim ljekarom. Iako to može biti znak cijelog niza želudačnih problema, crijeva i crijevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikakvu tečnost ili ste u redu jedan minut i već hitno trebate da urinirate, možda imate rane faze raka jajnika.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imali pre, važno je pratiti njihovu učestalost i istrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri nedjelje ili duže, napravite pregled sa svojim ljekarom i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.

Novi.ba/Alo.rs

Previous articlePRIRODNI ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE: Kad vas stegne suhi kašalj, ovo je spas! (RECEPT)
Next articleSVI SMO GA PILI KAO DJECA: Napitak koji štiti crijeva, sprječava stomačne probleme – NISMO IMALI KOLIKO JE ZDRAVO