Home Uncategorized 6 NARODNIH “LIJEKOVA” DA SE RIJEŠITE ŠTUCANJA: Jedna stvar je najvažnija, ako...

6 NARODNIH “LIJEKOVA” DA SE RIJEŠITE ŠTUCANJA: Jedna stvar je najvažnija, ako ne reagujete na vrijeme može da traje i 2 dana

108
Advertisements

Štucanje je iznenadna i nevoljna kontrakcija dijafragmalnog mišića (mišića pri osnovi pluća). Kada se ovaj mišić steže, glasne žice se brzo zatvaraju što dovodi do stvaranja dobro poznatog zvuka onda kada čujemo da neko ima štucavicu.

U medicini je štucanje poznato i kao sinhrono lepršanje (flater) dijafragme.

Da biste se oslobodili štucanja, neophodno je da zaustavite periodične grčeve dijafragme. Ali kako da to uradite?

Štucanje se može da se javi u bilo kom trenutku, a ako se “napad” ne zaustavi na vrijeme, može da traje čak i do dva dana!

Advertisements

Zašto se javlja?

Da li ste čuli izraz: “udahnuo višak vazduha”? Dakle, ovo je jedan od razloga za pojavu štucanja. Ako jedemo “u pokretu”, gutamo hranu u žurbi, prejedamo se ili samo sjedimo u neprijatnom položaju, uplašimo se, pretjerujemo sa alkoholom – sve ovo može da iziritira vagusni nerv i izazove štucanje.

Proibajte nekoliko proverenih načina da se oslobodite ove veoma neprijatne pojave…

  • Pokušajte da se opustite, smirite i dišete ravnomjerno. Tako ćete spriječiti grčenje dijafragme.
  • Još jedan trik naših baka i prabaka – uzmite crveni konac ili maramu i vežite ih oko glave. Ovo je posebno efikasno za djecu.
  • Probajte da ponavljate riječi, grčevi će se smiriti i proći. Najbolje je da pokušate da ih izgovarate glasno, ako niste u prilici, ponavčljajte ih u sebi.
  • Uradite različite tehnike koje imaju za cilj promenu frekvencije i dubine disanja. Duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi. I lagano izdahnite. Ne dišite dugo, inače ćete osjetiti vrtoglavicu. Djeci može da se predloži da “naduvaju” obraze kao hrčak. Ovo će ih zabaviti i omesti.
  • Još jedan lijek iz našeg djetinjstva: pijte vodu u malim gutljajima, zadržavajući dah. Inače, bake su savjetovale da se voda pije četiri gutljaja sa svake strane čaše. Zašto, nije jasno, ali deluje.
  • Pomaže i ako zadržite dah što je duže moguće. da bi ovo “proradilo”, obično je prvo potrebno da malo pustite da štucate, pa tek onda zadržite dah.

MONDO

Povezano:  6 NAJRANIJIH SIMPTOMA RAKA ŽELUCA: Ovako tijelo šalje znak da se u organizmu razvija opaki tumor!
Previous articleOVAJ NAPITAK ČISTI DEBELO CRIJEVO ZA SAMO 2 MINUTA: Samo ga popijte prije obroka i ČEKA VAS ČUDO (RECEPT)
Next articleJedite jaja na ovakav način i riješit ćete se najmanje 10 kilograma za samo 2 nedjelje…