Home Horoskop 7 SIMPTOMA da unosite previše soli u ORGANIZAM: Ovim ugrožavate svoje zdravlje…

7 SIMPTOMA da unosite previše soli u ORGANIZAM: Ovim ugrožavate svoje zdravlje…

103
Advertisements

So se koristi kao glavni pojačivač ukusa hrane, zbog čega je nazamenljiva u kuhinji.

Bez ove mešavine natrijuma i hlorida, mnoge od vaših omiljenih namirnica i obroka bile bi praktično bezukusne. Iako je reč o mineralu koji je ljudskom telu neophodan za normalno funkcionisanje – s njim ne treba preterivati.

Našem organizmu je potrebno vrlo malo soli, mnogo manje nego što u proseku dnevno konzumiramo. Preporučeni dnevni unos soli ne bi trebalo da prelazi 5 grama.

Budući da prevelika količina soli u organizmu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, naročito onih koje se tiču kardiovaskularnog sistema i bubrega, važno je na vreme prepoznati simptome preteranog unosa ovog minerala.

Advertisements

U slučaju da imate neki od sledećih sedam simptoma, postoji velika šansa da iza njih stoji prevelika koncentracija soli u vašem telu.

Otečeno lice: Da li se budite sa otečenim licem dan nakon što ste jeli nešto veoma slano? So, naime, vezuje za sebe vodu koja se akumulira u ćelijama, što izaziva otečen izgled.

Kamen u bubregu: Konstantno visoki nivoi koncentracije soli u organizmu mogu izazvati stvaranje sitnih kristala u bubrezima jer dolazi do povećane količina kalcijuma u urinu, a sa rastom ovih kristala dolazi do formiranja kamena u bubregu, veoma nezgodnog oboljenja.

Glavobolja: Nije neoubičajeno da glavni krivac za česte glavobolje bude višak soli u vašem organizmu.

Izražena žeđ: Nakon velikog unosa soli, vaši bubrezi moraju da izluče sav višak ovog minerala iz tela, što zahteva puno tečnosti.

Rast težine: S rastom unosa soli, raste i neophodna količina vode za odbacivanje viška ovog minerala.

Kada su našem telu potrebne veće rezerve vode, neizbežno je da će se to odraziti i na telesnu težinu.

Povezano:  Opozit Marsa i Neptuna do 16. septembra donosi promene: Ova 3 znaka doživeće emotivna razočaranja

Nadutost: Slani obroci imaju tendenciju da izazovu neprijatno nadimanje stomaka, kao i otok prstiju na rukama ili nogama.

Visok krvni pritisak: Prekomerni unos soli može povećati krvni pritisak, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Piše: Aktivni.si, prenosi: prva.rs

Previous articleMOŽDANI UDAR NAPADA I MLADE: Ovaj simptom IGNORIŠU, a mogu da ostanu nepokretni ili čak UMRU
Next articlePIJE SE PRIJE OBROKA, REGULIŠE KRVNI PRITISAK I HOLESTEROL: Ovaj napitak je melem za kardiovaskularni sistem (RECEPT)