Hrana koja štiti vaš mozak: Najbolja prehrana za kognitivno zdravlje

0
Doktor: Ako želite živjeti duže, napravite jednu promjenu u prehrani

Mozak je organ koji igra ključnu ulogu u našem tijelu, upravljajući svim osjetilima, motoričkim funkcijama, emocijama i kognitivnim procesima. Stoga je važno održavati ga u dobrom stanju kroz odgovarajuću prehranu.

Postoje mnoge namirnice koje se smatraju “mozgovnom hranom” jer su bogate nutrijentima i hranjivim tvarima koje pomažu u održavanju kognitivnog zdravlja. U ovom članku ćemo razmotriti najbolju prehranu za kognitivno zdravlje i kako pojedine namirnice pomažu u zaštiti mozga.

Riblja ulja

Riblja ulja, posebno omega-3 masne kiseline, pomažu u održavanju zdravog mozga i kognitivnih funkcija. Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i povećavaju protok krvi u mozgu. Također su važne za razvoj i održavanje živčanih stanica i sinapsi. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, skuše i sardina. Ako ne volite ribu, možete uzeti dodatak prehrani koji sadrži riblje ulje.

Voće i povrće

Voće i povrće bogati su antioksidansima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu. Oksidativni stres uzrokuje oštećenja stanica i povećava rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Posebno su korisni tamnozeleno lisnato povrće poput kelja, brokule i špinata te bobičasto voće poput borovnica i jagoda.

Cijele žitarice

Cijele žitarice bogate su vlaknima, koja pomažu u održavanju zdrave probave i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Također su bogate vitaminom E, koji je važan za zdravlje mozga. Izbjegavajte bijelo brašno i rafinirane žitarice. Umjesto toga, jedite integralni kruh, smeđu rižu, kvinoju i druge cijele žitarice.

Orasi i sjemenke

Orasi i sjemenke bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Također su bogati vitaminima i mineralima poput vitamina E, folata, magnezija i cinka, koji su važni za zdravlje mozga. Kognitivno zdravlje je važno za sve nas jer nam omogućuje da razmišljamo, učimo, pamtimo i rješavamo probleme. Mozak je vrlo složen organ i za njegovo održavanje u dobrom stanju potrebno je mnogo nutrijenata i hranjivih tvari. Slijede neke druge namirnice koje su dobre za kognitivno zdravlje:

Jaja

Jaja su bogata hranjivim tvarima poput proteina i vitamina B12, koji su važni za zdravlje mozga. Također su bogata kolinom, hranjivom tvari koja je važna za razvoj i održavanje živčanih stanica.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi bogati su kalcijem, koji je važan za zdravlje kostiju, ali i za zdravlje mozga. Kalcij pomaže u regulaciji komunikacije između živčanih stanica i poboljšava protok krvi u mozgu.

Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je flavonoidima, koji su antioksidansi i pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu. Također poboljšavaju protok krvi u mozgu i povećavaju koncentraciju i pažnju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima poput katehina, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu. Također poboljšavaju protok krvi u mozgu i povećavaju pažnju i koncentraciju.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se koristi u indijskoj kuhinji i bogata je kurkuminom, tvari koja ima protuupalna svojstva. Kurkumin pomaže u smanjenju upale u mozgu i poboljšava protok krvi u mozgu. Važno je napomenuti da se prehrana ne može koristiti kao jedina mjera za održavanje kognitivnog zdravlja. Također je važno vježbati redovito, dovoljno spavati, izbjegavati stres i druge čimbenike koji mogu štetiti mozgu.

U zaključku, prehrana igra važnu ulogu u održavanju kognitivnog zdravlja. Izbjegavajte prerađenu hranu, rafinirane šećere i zasićene masti, a umjesto toga jedite hranjive namirnice bogate antioksidansima, zdravim masnoćama i hranjivim tvarima koje su važne za zdravlje mozga.

Izvor: portal-novosti.info