Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine

0
Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine
Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine

Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine

 

Zdravstveni sektor je jedna od industrija koja se najbrže razvija, a nova tehnologija igra veliku ulogu u tom razvoju. Od robotike do umjetne inteligencije, nove tehnologije se široko primjenjuju u medicini i očekuje se da će transformirati budućnost zdravstva na globalnoj razini.

Jedna od najvećih prednosti novih tehnologija u zdravstvu je poboljšanje brige o pacijentima. Na primjer, telemedicine omogućuje pacijentima da dobiju brži i jednostavniji pristup zdravstvenoj njezi, bez obzira na to gdje se nalaze. Putem videopoziva, pacijenti mogu razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti savjet bez potrebe da se fizički pojave u ordinaciji.

 

Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine
Nove tehnologije u zdravstvu: Kako će transformirati budućnost medicine

Također, tehnologija je ključna za povećanje preciznosti dijagnostike. Uz pomoć strojnog učenja i analize velikih količina podataka, liječnici mogu brže i preciznije postaviti dijagnozu, a pacijenti se mogu brže liječiti. Primjer toga su sustavi za dijagnostiku raka koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi prepoznali znakove raka u ranoj fazi. Nove tehnologije također su korisne za povećanje efikasnosti zdravstvenih usluga. Uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona omogućuje brži pristup medicinskim podacima, olakšavajući proces dijagnoze i liječenja. Također, roboti koji obavljaju kirurške zahvate mogu smanjiti vrijeme oporavka i rizik od infekcija.

Hitna pomoć u obliku drona?

Unutar samog sektora imamo nekoliko područja u kojima je primjena novih tehnologija nekoliko svjetlosnih godina ispred sadašnjih praksi u drugim područjima poslovanja. Primjeri toga su pokusi s dronovima-vozilima-hitne-pomoći, koji će, predviđa se, postati uobičajeni 2040. godine; primjena implantata za analizu krvi koji će se moći injektirati izravno u krvotok bit će stvarnost do 2035., a umjetna inteligencija koja se koristiti za prognostičko postavljanje dijagnoza i kao asistent u kirurškoj praksi bit će nešto što ćemo imati već 2030. godine. Posljednje dvije reference pokazuju kako je riječ o puno širem pomaku od primjene bolje prognostičke dijagnostike i zdravstvene zaštite na daljinu. Još boljim umrežavanjem uređaja i primjenom tehnologije obrade golemih količina podataka za analizu obrazaca i trendova, u zdravstvenom sektoru ćemo uskoro imati organizacije s puno bolje povezanim sustavima.

Sustavi za daljinsku intenzivnu njegu

Posebna tema u zdravstvu, za koju očekujemo da će se nastaviti razvijati velikom brzinom, je daljinska skrb o pacijentima. Primjenom uređaja Interneta stvari te pozadinske infrastrukture te nove mreže, biti će ostvarena kultura stalne i sveprisutne dostupnosti zdravstvenih usluga. Na primjer, jedinica za daljinsku intenzivnu njegu (Tele-ICU) u svojoj najjednostavnijoj formi znači da će medicinski praktičari moći ponuditi svoju ekspertizu pacijentima i komunicirati s medicinskim sestrama te konzultirati se s ostalim bolničkim osobljem, bez obzira gdje se oni, zemljopisno, nalaze (i često će to činiti iz druge jedinice za daljinsku intenzivnu njegu). Sa stalnim napretkom tehnologije, sustavi za daljinsku intenzivnu njegu postati će česta pojava u zdravstvenim ekosustavima, jer će medicinski profesionalci sve češće zahtijevati bržu, pouzdaniju i učinkovitiju skrb za pacijente.

Kad gledamo u budućnost zdravstva i ulogu tehnologija u tome, moramo u obzir uzeti i ordinacije liječnika opće prakse, domove zdravlja, ustanove za njegu mentalnih bolesnika, domove umirovljenika, a ne samo bolničke odjele, koji već danas koriste mnoge prednosti primjene inovativnih tehnologija. Na primjer, u domu za bolesnike s demencijom u gradu Leedsu, u Ujedinjenoj Kraljevini pokrenut je eksperimentalni projekt u kojem se istražuju prednosti uporabe Amazonove Alexa i Appleove iPad tehnologije u skrbi o pacijentima i u radu njihovih njegovatelja. Tehnologija je pred programirana aplikacijama koje pacijente podsjećaju na uzimanje lijekova i na termine pregleda kod liječnika, a osmišljena je tako da pojedincima koji je koriste vrati osjećaj kontrole. Na prvi pogled, to se čini nečim što je jednostavno za primjenu, no važno je naglasiti dobrobiti koje te tehnologije donose, a to je povratak određenog stupnja neovisnosti pacijentima te oslobađanje vremena i kapaciteta njegovateljima koji se o njima skrbe.

Druga važna prednost novih tehnologija u zdravstvu je njihova mogućnost da spriječe bolesti. Pametni nosivi uređaji kao što su pametni satovi i narukvice mogu pratiti vitalne znakove pacijenata i upozoriti ih na moguće zdravstvene probleme prije nego što postanu ozbiljni. Također, platforme za praćenje zdravlja mogu se koristiti za praćenje prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti i kvalitete sna, čime se smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti.

Izvor: portal-novosti.info

 

PROČITAJTE I: Ovo su simptomi LEUKEMIJE, obratite pažnju