Nekoliko savjeta ako ste na dijeti

0

Konzumirajte puno vode

Kako se naše tijelo sastoji od 70 posto vode, očekivano je da za sve važne procese voda vrlo važna. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ne mogu proći bez kvalitetne hidracije, tako da se opskrbite s bočicom vode i ne dovodite se do stanja dehidracije!

Pazite što grickate prije spavanje

Nakon večere je uobičajeno da svi posežemo za grickalicama dok gledamo omiljenu Tv seriju… Ako već ne možete odoljeti poslasticama, pazite što grickate – odaberite niskokalorične namirnice i po mogućnosti ih pojedite par sati prije odlaska na počinak, piše portal onhealth.com.

Ovih nekoliko koraka mogu vam pomoći da mršavite čak i dok spavate

Uživajte u omiljenoj hrani

Umjerenost je ključ svakog uspjeha, pa tako i dijete. Ne morate zaboraviti na svoju omiljenu hranu, ali pri kupovini pripazite da ne uzmete najveću vrećicu omiljenih keksića, već onu najmanju.

U svaki obrok dodajte proteine

Protein je zasitniji od masnoća pa ćete tako ostati siti puno dulje ako ih uključite u prehranu. Uz to, proteini će se pobrinuti za održavanje mišićne mase.

U restoranu naručite dječje porcije

Ovo je popularan način za smanjivanje unosa kalorija u organizam, a vjerojatno ćete se osjećati sito nakon što ju pojedete
Bilo da je to najčešća novogodišnja odluka, ili ste se već počeli spremati za ljeto kako bi se već počeli pripremati svoje tijelo za plažu, morate znati da neke dijete za mršavljenje mogu biti i opasne za vaše zdravlje.

Postoji mnogo dijeta za mršavljenje, pa biste trebali biti pažljivi pri odabiru. Svakako nemojte nasjedati na čudotvorne dijete s društvenih mreža ili časopisa. Velika je šansa da ćete se s dijetama razočarati. Statistike nam govore da dvije trećine žena nakon dijeta zapravo više dobiva na težini nego što gube. Ovo je prilično iznenađujući podatak. Na žalost, ovo nije jedina loša vijest. Dijeta može imati negativne učinke i na vaše zdravlje.

Donosimo vam skrivene opasnosti na koje dijeta može utjecati na zdravlje organizma.

Usporen metabolizam
Bez obzira o kojoj dijeti se radilo, jedete li manje, vaš organizam će dobivati manju količinu kalorija u odnosu na onu na koju je naviklo. Kalorije su vašem tijelu potrebne za obavljanje najvažnijih funkcija. Smanjuju li se kalorije, smanjuje se i metabolizam. Kako vrijeme prolazi, težina vašeg tijela će ostati ista, jer se vaš organizam prilagođava broju kalorija koje unosite. Forsirate li i manji unos kalorija i vježbanje, možete u prvi mah biti razočarani i nije rijetka situacija da se većina žena vrati starim prehrambenim navikama.

Ketogena dijeta je prehrana koja se temelji na visokom udjelu masti, srednjem udjelu proteina i niskom udjelu ugljikohidrata. Cilj ovakve dijete je da tijelo počne koristiti masnoće umjesto ugljikohidrata kao glavni izvor energije, što dovodi do stanja ketoze. Ketogena dijeta se često koristi za smanjenje težine i liječenje određenih stanja, poput epilepsije. Međutim, neke studije su pokazale da ova dijeta može imati negativne utjecaje na tijelo u dugoročnom razdoblju.

Jedan od mogućih negativnih utjecaja je nedostatak određenih hranjivih tvari. Ugljikohidrati su glavni izvor energije u ljudskoj prehrani i omogućuju tijelu da obavlja različite funkcije, uključujući varenje i razmjenu tvari. Ako se unosi premalo ugljikohidrata, tijelo može početi nedostajati određenih hranjivih tvari koje se obično dobivaju iz ugljikohidrata, poput vlakana, vitamina i minerala.

Drugi mogući negativan utjecaj je povećanje razine “lošeg” kolesterola. Ketogena dijeta obično uključuje visoke razine masnoća, što može dovesti do povećanja razine “lošeg” kolesterola u krvi. To može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Treći mogući negativan utjecaj je smanjenje izdržljivosti tijekom fizičkog napora. Ugljikohidrati se koriste kao glavni izvor energije tijekom fizičkog napora, pa tijelo može imati smanjenu izdržljivost na ketogenoj dijeti. Iako ketogena dijeta može imati neke kratkoročne prednosti, važno je da se pridržavate preporučenih prehrambenih potreba i da se posavjetujete s nutricionistom ili liječnikom prije nego što se odlučite za ovakav način prehrane. Važno je da se pridržavate uravnotežene prehrane.

Izvor: vijestivijesti.com