Ove stvari morate znati ako ste u drugom stanju

0

Koliko rano mogu očekivati simptome trudnoće? Neke žene kažu da su jednostavno znale kad su zanijele – imale su osjećaj, intuiciju koja im je rekla da su trudne. No većina žena neće primijetiti znakove trudnoće niti će im test za trudnoću biti pozitivan dok ne dođe do implantacije, odnosno najranije 7-10 dana nakon ovulacije.

Zametak počinje stvarati hormon hCG nakon implantacije, i zbog toga je teško ili nemoguće detektirati trudnoću testom prije toga. Što duže čekate da napravite test za trudnoću nakon ovulacije, to su veće šanse da će test točno prikazati trudnoću ili njezin izostanak. Idealno, kućni test za trudnoću možete napraviti prvog dana kad izostane menstruacija, odnosno dan nakon dana kad ste očekivali menstruaciju, a ona nije počela.

Rani simptomi trudnoće
Svaka je žena različita, i svaka je trudnoća priča za sebe. Moguće je da ćete imati neke od opisanih simptoma, moguće je da nećete imati niti jedan, a najvjerojatnije je da ćete imati neke od simptoma, ali ne sve. Detaljniji opisi simptoma nalaze se ispod popisa:

  • Povišena bazalna temperatura;
  • Obilnija vaginalna sluz;
  • Lagano krvarenje;
  • Grčenje maternice;
  • Promjene u dojkama;
  • Umor;
  • Mučnine;
  • Učestalo mokrenje;
  • Zatvor i vjetrovi;

Ukoliko pratite svoju bazalnu temperaturu (temperatura tijela odmah ujutro, prije nego se ustanete iz kreveta), primijetit ćete da vaša bazalna temperatura ostaje visoka, odnosno da se ne smanjuje nakon ovulacije. Zbog prisutnosti hormona progesterona u trudnoći, temperatura će ostati povišena.

Možete biti vrlo sigurni da ste trudni ukoliko vaša bazalna temperatura ostane visoka tri dana duže od najduže lutalne faze koju ste zabilježili. Također, ukoliko primijetite treći ciklus od nekoliko dana povišene temperature u istom ciklusu, vjerojatno ste trudni. Ukoliko niste u drugom stanju, temperatura će vam se smanjiti kao što je uobičajeno nakon ovulacije, i dobit ćete menstruaciju kada ju inače dobivate u ciklusu.

Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uzrujavajućim događajem. Zato je cilj svakog savjeta poboljšanje izgleda da imate zdravu bebu

Niti jedno drugo razdoblje života nije tako bogato tjelesnim i emocionalnim promjenama kao što je to trudnoća. Sam nastanak novog života podjednako je uzbudljiv ne samo za buduće roditelje nego i za liječnika koji će pratiti i nadgledati rast i razvoj novog bića sve do njegova rođenja, nakon 40 tjedana trudnoće. Brojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom tog istodobno dugog i kratkog razdoblja iznova stvaraju. Ipak je umirujuća istina da trudnoća nikad nije bila tako sigurna. Nikad prije u povijesti porodiljstva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uzrujavajućim događajem. Cilj je napisa o trudnoći i poboljšanje vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Tjelesna kondicija i zdravlje

Održavanje tjelesne kondicije i zdravlja preporučljivo je za svakoga, a trudnoća nije izuzetak. Vaše dobro opće stanje olakšat će i trudnoću i porod. Zato iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke kondicije. U većini slučajeva trudnoća neće značiti odustajanje od uobičajene tjelovježbe, ali ono što trudnica ipak treba imati na umu jest – umjerenost! Redovito vježbanje može olakšati probavu i spriječiti zatvor, poboljšati cirkulaciju, disanje, mišićni tonus i elastičnost kože. Najvažnije je pravilo u održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće, ako liječnik ne odredi drukčije:

Ne vježbati do točke umora!

Umjerene sportske aktivnosti, osobito plivanje, lagano vježbanje i hodanje, ne samo da su dopuštene nego su preporučljive tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanje i hodanje poboljšavaju cirkulaciju i probavu. Ostali sportovi također su u umjerenim granicama dopušteni – pritom ponajprije mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat.
Nedostatak bjelančevina i kalorija u trećem trimestru trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama kralježnice

Ipak, kada su posrijedi bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kardiovaskularna oboljenja, dijabetes u trudnoći, upravo preležana infekcija, ako je riječ o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i prijevremenim porodima u ranijim trudnoćama – oprez!

Odgovarajuća prehrana

Kako je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, važno je da se tijekom trudnoće pravilno hranite. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima te onu koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja uzrokuje listeriozu. Ta bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi) mogu uzrokovati toksoplazmozu – bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.

Ono što trudna žena jede ili ne jede može imati učinak na razvitak organa njezine bebe. Tako nedostatak bjelančevina i kalorija u trećem trimestru trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama kralježnice. Premalo hrane ili neodgovarajuća vrsta hrane može zaustaviti rast bebe u maternici.

Navike u prehrani mogu djelovati i na tijek trudnoće i nastanak nekih neugodnosti u trudnoći (umor, jutarnja mučnina, grčevi u nogama, zatvor i drugi simptomi), ali i komplikacija kao što su anemija i preeklampsija te prijevremeni porod i premala ili prevelika porođajna težina djeteta.

Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudn U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranjive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (šest do osam manjih obroka), jer takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.

Razumno dobivanje na težini

Umjeren, postupan i stalan dobitak na težini sprječava različite komplikacije u trudnoći i porodu, a prije svega šećernu bolest u trudnoći, sve oblike gestoza, osobito povišen tlak i preeklampsiju, proširene vene, hemeroide, malu težinu novorođenčeta ili dug i težak porod zbog prevelika djeteta.

Izvor: vijestivijesti.com