Kako se nositi s alergijama: Savjeti za olakšanje simptoma

0

Alergije su vrlo čest problem s kojim se mnogi ljudi suočavaju, a simptomi poput svrbeža, curenja nosa i kašlja mogu biti vrlo neugodni. U ovom članku ćemo vam pružiti savjete za olakšanje simptoma alergija i pomoći vam da se nosite s njima na najbolji mogući način.

Identificirajte okidače alergija
Prvi korak u upravljanju alergijama je identificiranje okidača alergija. Ovo može biti nešto što jedete, poput određenih namirnica, ili nešto što udišete, poput peludi, plijesni ili dlake kućnih ljubimaca. Kada znate što je vaš okidač alergije, možete poduzeti korake za smanjenje izloženosti i ublažavanje simptoma.

Pročišćavanje zraka u vašem domu
Pročišćavanje zraka u vašem domu može biti vrlo učinkovit način za smanjenje simptoma alergija. Korištenje zrakoplovne filtere u vašem sustavu grijanja i hlađenja može pomoći u uklanjanju peludi i drugih alergena iz zraka. Također možete koristiti posebne filtere za čišćenje zraka u sobi i redovito usisavati tepihe i namještaj kako biste uklonili plijesan i prašinu.

Održavanje higijene
Održavanje higijene može biti vrlo važno za smanjenje simptoma alergija. Redovito pranje ruku i lica može pomoći u uklanjanju peludi i drugih alergena s kože, a redovito pranje posteljine i odjeće može pomoći u uklanjanju plijesni i prašine.

Korištenje lijekova
Korištenje lijekova može biti učinkovit način za olakšanje simptoma alergija. Antihistaminici su najčešće propisani lijekovi za olakšanje svrbeža, kihanja i curenja nosa. Kortikosteroidi su također učinkoviti u ublažavanju simptoma alergija, posebno kod težih slučajeva.

Prirodna rješenja
Prirodna rješenja također mogu biti učinkovita u ublažavanju simptoma alergija. Neke popularne opcije uključuju:

Med: Konzumiranje meda može pomoći u smanjenju simptoma alergija, posebno kod peludi.
Probiotici: Korištenje probiotika može pomoći u jačan

Alergijska terapija
Alergijska terapija može biti dugoročno rješenje za alergijske reakcije. Ovaj tretman obično uključuje davanje male količine alergena tijelu tijekom vremena kako bi se smanjila osjetljivost na njega. Alergijska terapija obično traje nekoliko godina, ali može značajno poboljšati kvalitetu života osobe.

Prehrana
Određene namirnice mogu potaknuti simptome alergija, a neke mogu čak i pomoći u ublažavanju simptoma. Hrana bogata antioksidansima, poput voća i povrća, može pomoći u borbi protiv upale i poboljšanju imunološkog sustava. Također se preporučuje izbjegavanje namirnica koje mogu izazvati alergije, poput mliječnih proizvoda, kikirikija i jaja.

Fizička aktivnost
Redovita fizička aktivnost može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Vježbanje može pomoći u poboljšanju imunološkog sustava i smanjenju upale. Međutim, ako ste osjetljivi na određene alergene, poput peludi, trebali biste izbjegavati aktivnosti na otvorenom u vrijeme kada su razine alergena visoke.

Održavanje vlage u zraku
Održavanje odgovarajuće razine vlage u zraku može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Suhi zrak može iritirati nosnu sluznicu, što može dovesti do simptoma alergija. Korištenje ovlaživača zraka može pomoći u održavanju optimalne razine vlage u zraku.

Upravljanje alergijama može biti teško, ali s nekoliko jednostavnih koraka možete smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Identificirajte svoje okidače alergije, pročistite zrak u vašem domu, održavajte higijenu, koristite lijekove i prirodna rješenja, razmotrite alergijsku terapiju, pazite na prehranu, vježbajte redovito, održavajte odgovarajuću razinu vlage u zraku i izbjegavajte aktivnosti na otvorenom u vrijeme kada su razine alergena visoke. Ovi jednostavni savjeti mogu vam pomoći u smanjenju simptoma alergija i poboljšanju vašeg zdravlja.

Alergije i stres
Stres može negativno utjecati na vaš imunološki sustav i povećati rizik od alergijskih reakcija. Kada ste pod stresom, tijelo oslobađa hormone poput kortizola koji mogu utjecati na vaš imunološki sustav. Osim toga, stres može pogoršati simptome alergija poput svrbeža i kihanja. Stoga je važno naučiti kako upravljati stresom i smanjiti njegov utjecaj na vaše zdravlje.

Alergije i kvaliteta zraka u unutarnjim prostorima
Kvaliteta zraka u unutarnjim prostorima može biti jednako važna kao i kvaliteta zraka na otvorenom. Loša kvaliteta zraka u vašem domu može potaknuti alergijske simptome. Kako bi se smanjila količina alergena u vašem domu, redovito usisavajte tepihe i čistite površine, posebno u blizini prozora. Također, pripazite na to da su filtri na klima uređajima redovito mijenjani. Korištenje zrakoplovne filtracije i ventilacije može poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu i smanjiti količinu alergena.

Alergije i okoliš
Utjecaj okoliša na alergije može biti velik. Klimatske promjene, onečišćenje zraka i druge promjene u okolišu mogu pogoršati simptome alergija. Kako bi se smanjio utjecaj okoliša na alergije, možete razmisliti o održivijem načinu života, kao što je korištenje ekološki prihvatljivijih proizvoda i usvajanje drugih zelenih navika. Također se preporučuje izbjegavanje područja s visokom razinom alergena, poput polja trava ili stabala tijekom sezone cvatnje.

Upravljanje alergijama može biti izazovno, ali razumijevanje okidača alergija i primjena jednostavnih promjena u svakodnevnom životu može smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Ako vam alergijski simptomi ne nestanu unatoč navedenim mjerama, važno je potražiti pomoć liječnika kako biste saznali o drugim mogućnostima liječenja.

Izvor: vijestivijesti.com