Home Zdravlje AKO JEDETE ČOKOLADU SVAKOG DANA: Evo šta se dešava u vašem tijelu!

AKO JEDETE ČOKOLADU SVAKOG DANA: Evo šta se dešava u vašem tijelu!

3050
Advertisements

Ne postoji osoba na svijetu koja ne voli ovu poslasticu, a ona utiče na razne načine na naš organizam!

Dijetetičari Kortni D’Anđelo i Trista Best otkrili su šta se dešava našim tijelima ako redovno jedemo čokoladu. Naravno, ona sa visokom količinom kakaa u sebi je mnogo zdravija i donosi brojne benefite našem organizmu, što nije slučaj i sa onima koje su pune šećera.

Naime, kakao izvor hranljivih materije i u svom prirodnom obliku je pun antioksidanata. Uz tog razloga, preporučljivo je uzimati crnu čokoladu.

Zato, dobro vodite računa pri odabiru, jer nije svaka čokolada kvalitetna!

Advertisements

Šta crna čokolada radi našem tijelu?

1. Srce će biti zdravije

Utvrđeno je da tamna čokolada pomaže u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moćnih antioksidantnih flavonoida.

– Tamna čokolada sadrži antioksidante koji mogu povećati cirkulaciju krvi u srcu, smanjiti rizik od zgrušavanja, a čak se pokazalo i da snižavaju krvni pritisak. Dakle, zdrava konzumacija čokolade može da smanji rizik od moždanog udara i srčanih bolesti – objašnjava D’Anđelo za eatthis.

2. Smanjuje stres

Naravno da čokolada poboljšava raspoloženje, a samim tim smanjuje i visinu stresa.

– Ako bolje razmislite, jedenje čokolade skoro uvijek poboljšava vaše raspoloženje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli čokoladu prijavili da se osjećaju manje pod stresom – kaže D’Anđelo.

Međutim, važno je biti svjestan ne samo količine čokolade koju jedete, već i njenog kvaliteta.

3. Ne unosite prazne kalorije

Dok mliječne i bijele čokolade, koje su dosta obrađene, imaju mnogo šećera u sebi, crna je izvor hranljivih materija. Preporučljivo je da ima što viši procenat kakaa u sebi.

– Određene vrste čokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što znači da vaše tijelo prvenstveno dobija kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata. Tako može doći do naglog pada šečera u krvi, što dovodi i do neizbježne promijene raspoloženja, povećanja gladi, a onda i do gojaznosti- objašnjava Best.

Povezano:  Dijeta koju ćete obožavati: Ishrana zasnovana na medu topi suvišne kilograme

4. Smanjuje se želja za voćem

Neka istraživanja takođe pokazuju da kada jedete prerađen ili dodat šećer, veća je vjerovatnoća da ćete steći naviku da žudite za još više šećera. I tada ćemo češće posezati za više čokolade ili slatkiša umjesto prirodnih šećera.

Voće može biti odličan način da dobijete prirodne šećere i ugljene hidrate koji su vam potrebni, ali ako jedete čokoladu svaki dan, to može promijeniti vašu želju za šećerom i prirodnom slatkoćom.

„Kada redovno jedete dodat šećer, možete početi da gubite ukus za pravu slatkoću, poput voća“, dodaje Best.

5. Unos magnezijuma

Što je čokolada tamnija, to je veća njena nutritivna vrijednost i više magnezijuma sadrži.

– Čokolada sadrži magnezijum, koji ima mnoge prednosti i koji je mineral koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom tijelu.

Neophodan je za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tijela i važan je za obavljanje mnogih tjelesnih funkcija. Ovaj mineral je takođe važan za zdravlje mozga, a djeluje i na krvne sudove – zaključuje Best.

Previous articleEVO KAKO SPRIJEČITI OBILNO ZNOJENJE: 1 trik pomaže svima, 100% EFIKASNO
Next articleZnate li zašto vam noge oteknu kada je vruće? Evo koji je razlog i šta trebate uraditi