Home Zdravlje AKO OSJETITE OVAJ MIRIS NA TIJELU, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Evo šta...

AKO OSJETITE OVAJ MIRIS NA TIJELU, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Evo šta to znači

1272
0
Advertisements

Farmaceutkinja otkriva koji tjelesni mirisi su znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem!

“Kada osjetite čudan miris koji dolazi iz vašeg tijela, jedna od najgorih stvari koje možete da uradite je da se nadate da će vremenom proći”, kaže farmaceutkinja Đulija Gerini. “Dugujete sebi, a i ljudima oko sebe, da otkrijete uzrok i što pre dobijete odgovarajući tretman”.

Ona je otkrila i koji tjelesni mirisi su znaci upozorenja da sa zdravljem nešto nije u redu, ne ignorišite ih.

Smegma

Advertisements

“Smegma su zapravo nataložene mrtve ćelije kože, kao i prirodna ulja koja pe.nis održavaju vlažnim. Može da se javi i kod žena na prevojima vulve ili oko klitorisa. Muškarci i žene bi trebalo da peru svoje genitalije najmanje jedno dnevno toplom vodom”.

Ona savjetuje ženama da koriste blage sapune i da vode računa da peru samo spoljašnjost vakgine tj. vulvu, a ne unutrašnjost kako ne bi narušile pH vrijednost i izazvale iritaciju.

“Ako primijetite bjeličastu, gustu, velu supstancu i čudan miris koji dopire iz vaših genitalija, najbolje je da počnete više da vodite računa o higijeni i da posjetite ljekara ukoliko se jave i drugi simptomi poput crvenila i otoka”.

Sekret koji miriše na ribu

Sekret koji liči na miris ribe može da ukaže na problem.

“Bakterijska vaginoza je zapaljenje izazvano preteranim rastom bakterija koje se nalaze u vagini. Sekret tada postaje sivkasto-bijele boje, vodenkast je i miriše na ribu”.

Farmaceutkinja otkriva da uzroci mogu da budu različiti, od menstruacije, preko odnosa sa novim partnerom do korišćenja parfimisanih proizvoda. Ukoliko primijetite ove simptome najbolje je da odete kod ljekara.

Smrdljiva stopala

Stopala su idealno mjesto za razvoj bakterija jer su uglavnom prekrivena čarapama i obućom, pa ako se oznoje, taj znoj tj. vlaga ostaje zarobljena u obući.

Povezano:  NEMA DIJETA, JEDINO ŠTO VAM TREBA JE OVA NAMIRNICA: Topi kilograme, čuva srce, ljekari je smatraju ČUDESNOM!

“Imamo 250.000 znojnih žlijezda u stopalima, što je veća koncentracija tih žlijezda nego bilo gdje drugdje na tijelu”, podsjeća farmaceutkinja, dodajući da izbjegavate sintetičke čarape i obuću od materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše.

Miris tijela

Neprijatan miris tijela ne mora nužno da bude posljedica loše higijene.

“Manjak higijene i pretjerano znojenje uglavnom su usko povezani sa neprijatnim mirisima tijela, ali i promjene u ishrani, hormoni i lijekovi takođe mogu da ih izazovu”, kaže Gerini, dodajući da je to posebno izraženo tokom puberteta.

“Miris tijela je uzrokovan bakterijama koji razlažu molekule proteina u znoj. Ova reakcija može da se desi bilo gdje, iza ušiju, do stopala, ispod pazuha ili anusa”.

Farmaceutkinja svjetuje da obratite pažnju na drastične promene u znojenju, tj. da odete kod ljekara ukoliko osetite hladan znoj, znojite se iznenada ili noću.

Iscjedak iz bradavica

“Muškarci koji primijete iscedak iz bradavica treba odmah da odu kod ljekara jer nikakav iscjedak kod njih nije uobičajen. Kod žena je to malo manje alarmantno, ali treba da znaju na šta da obrate pažnju”, ističe Đulija, dodajući da je znak da se nešto dešava ukoliko iscjedak neprijatno miriše.

“Iz bradavica ne bi trebalo da curi ništa ukoliko ne dojite, posebno ne bi trebalo da se dešava bez izvršenog pritiska na grudi”.

Iscjedak iz bradavica ne mora da znači ništa strašno, ali evo kada treba da odete kod ljekara: ukoliko se iscjedak uporno javlja; javlja se samo na jednoj dojci; neprijatno miriše ili sadrži krv; javlja se iako ne dojite; stariji ste od 50 godina; praćen je drugih simptomima (kvržice, otok, bol, crvenilo).

Povezano:  Istina o kikirikiju- Jedete ga, a ne znate šta radi vašem organizmu!

(MONDO)