Home Zdravlje AKO PIJETE LIJEKOVE PROTIV BOLOVA, OVA 3 TESTA OBAVEZNO URADITE: Otkrivaju STANJE...

AKO PIJETE LIJEKOVE PROTIV BOLOVA, OVA 3 TESTA OBAVEZNO URADITE: Otkrivaju STANJE ORGANA, a 1 problem se najčešće javlja

2121
Advertisements

Da li trpite bolove ili se odmah hvatate za analgetike? Većina pripada ovoj drugoj grupi, a bolovi koji spadaju u najčešće okidače za upotrebu medikamenata su glavobolja i zubobolja.

Prednost, ali i mana ove vrste lijekova jeste što se kupuje bez recepta , pa tako postoji ogroman rizik ne samo da jednoskratno preteramo sa količinom, već i da sistemski godinama stvaramo zavisnost. Dugotrajna upotreba ovih lijekova koje ljekari nazivaju NSAIL (nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima), može negativno da utiče na zdravlje i postoje tri testa koja bi svi koji često uzimaju analgetike trebalo da obave! 

Provjerite pritisak

Lijekovi protiv bolova dovode do povećanja krvnog pritiska, rekao je kardiolog Herman Gandelman.

“Krvni sudovi počinju da se sužavaju, a pritisak raste. Jedan od uzroka refleksne hipertenzije koja se ne liječi terapijom je upotreba lijekova protiv bolova”, kaže kardiolog Gandelman. Prema statistikama, ako osoba pije NSAIL pet dana uzastopce, povećava se rizik od srčanog i moždanog udara za 30 odsto. Zbog toga je najbolje da razgovarate sa ljekarom koji će vam odrediti terapiju za oba problema. Osim toga, ljekari savjetuju da analgetike zamijenite paracetamolom, koji blago utiče na pritisak.

Advertisements

Uradite gastroskopiju

Drug pregled koji treba da obavite ukoliko redovno pijete analgetike jeste gastroskopija.

“Uzimanje lijekova protiv bolova dovodi do smanjenja zaštitne funkcije želudačne sluzokože, pa se mogu pojaviti čirevi. Ako postoji potreba za lijekovima protiv bolova, onda se oni uzimaju paralelno sa leijkovima koji smanjuju šansu za razvoj čira”, rekao je Herman Gandelman.

Osim toga, specijalista je napomenuo da se prilikom gastroskopije uzima uzorak kako bi se provjerilo prisustvo bakterije Helicobacter pilori. A ako se pronađe, liječenje antibioticima će biti neophodno.

Povezano:  BRZA DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA – Skida i do 1 kg dnevno!

Provjerite funkciju bubrega

Kako su ljekari primijetili, kod osoba koje često uzimaju analgetike, funkcija bubrega može da se provjeri testom iz krvi. Potrebno je obratiti pažnju na dva indikatora – kreatinin i glomerularnu filtraciju (pokazatelj bubrežne insuficijencije).

“Dobro poznati neželjeni efekat lijekova protiv bolova je pogoršanje funkcije bubrega. Ponekad postoje reakcije u vidu upale organa”, rekao je Herman Gandelman. Zbog toga je provjera funkcije bubrega obavezna stavka u održavanju zdravlja tokom uzimanja lijekova protiv bolova.

MONDO

Previous articleKAKO DA JEDETE SVE ZA PRAZNIKE, A DA SE NE UGOJITE: Dr Plećević zna rješenje, lakše je nego što mislite
Next articleOPREZNO – AKO NA FARBI ZA JAJA VIDITE OVU OZNAKU ODMAH JE BACITE: Opasno je i štetno za ljudski organizam!