Home Uncategorized AKO ŽELIŠ DA SMRŠAŠ, EVO U KOJE VRIJEME DA DORUČKUJEŠ, RUČAŠ I...

AKO ŽELIŠ DA SMRŠAŠ, EVO U KOJE VRIJEME DA DORUČKUJEŠ, RUČAŠ I VEČERAŠ: Dr Filgud dao savjet – OVO SIGURNO DJELUJE

105
Advertisements

Ljeto je pred nama i sve je više onih koji počinju da razmišljaju o dijetama ili se već pridržavaju rigoroznih režima ishrane kako bi smršali na vrijeme pred ljetnju sezonu. Ono što sve uvijek zanima je koliko brzo možemo da smršamo, a odgovor na to i mnoga druga pitanja o mršavljenju je dao Saša Plećević poznatiji kao dr Filgud.

“To sve zavisi od pola, starosti, fizičkog stanja te osobe, sadašnje kilaže… Onaj ko ima 120 kilograma a treba da ima 80, on može da smrša i 15-20 kilograma za mesec dana. Sve zavisi koju kilažu imaš i koliko treba da imaš. Druga stvar, nije svaki gubitak kilograma zdrav. Pravi i jedini zdrav gubitak kilograma je kad gubiš masti, a ne mišiće, vodu, minerale, vitamine…”.

Popularni dr Filgud kaže da je suština u pravilnom načinu ishrane, bilo da neko želi da smrša ili se ugoji.

“Prva i osnovna stvar je tajming, vrijeme u koje jedete. Razlikuje se od načina života, ali u proseku, doručak je u devet sati, užina je u 12, ručak je u 15, u 18 časova imaš neki potaž od povrća, sačekaš oko pola sata da taj potaž prođe do želuca i onda večeraš u pola sedam do sedam, do devet ujutru ništa. Sad svi pričaju o toj autofagiji, ali naše bake su još pričale “e nemoj da večeraš, smršaćeš”. Ako neko želi da smrša brzo, tajming je mnogo bitan. Znači, 9, 15 i 19 sati, pod uslovom da legneš u deset jer za mršavljenje je bitan i dobar san, da legneš do deset, jedanaest sati i spavaš oko osam sati”.

Advertisements

Kao dvije naredne najvažnije stvari navodi i šta i koliko jedemo.

“Šta jedeš? Umjerenost je najvažnija. Ja sam onaj ‘doktor četiri bijele smrti’, svi znaju, izbjegavaj so, šećer, bijelo brašno, masnu hranu, ali radi se o tome da to stvarno jesu bijele smrti, ali nije to sada ako pojedeš umrećeš. Naravno, ako si umjeren, i ja volim da pojedem slatko, picu, i masno, slano, ali to ne radim svaki dan. Treba da unosite umjereno, u skladu sa svojim potrebama, da ležete u 10, 11 sati, da unosite dovoljno vode. Koliko vode nam treba zavisi – svoju kilažu podijelite sa osam i broj koji dobijete je broj čaša od 250 mililitara koliko treba da popijete dnevno”.

Povezano:  Upala pankreasa može biti opasna ako se ne liječi na vrijeme: OVO SU PRVI SIMPTOMI DA ĆE VAM GUŠTERAČA STRADATI

Kao četvrtu najvažniju stavku dr Filgud navodi način na koji se priprema hrana.

Naravno, jako je važna i fizička aktivnost.

“I jako je bitna fizička aktivnost. Bolesti savremenog društva je hipokinezija, mi se ne krećemo, a stvoreni smo da se krećemo. Druga stvar je nepravilan način ishrane, treća stvar je ortoreksija, to su ljudi koji pretjerano vode računa o ishrani”.

S obzirom na to da je lijepo vrijeme pred nama, na raspolaganju nam je i više vrsta voća, ali na jednu stvar treba obratiti pažnju.

“Sada ima dosta voća, ali bitno je da znamo da se unosi sat vremena prije obroka ili tri sata poslije obroka. Voda se pije pola sata prije i sat vremena poslije obroka, nije dobro piti odmah poslije obroka jer se remeti varenje”.

(stil.kurir.rs/mondo)

Previous articlePROMJENE BOJE URINA UKAZUJU NA JAKE INFEKCIJE: Ako primijetite da je OVE BOJE, odmah doktoru!
Next article7 RANIH ZNAKOVA DA SE U VAŠEM TIJELU RAZVIJA BOLEST BUBREGA: Obratite pažnju, NIJE ZA IGRU