Home Zdravlje Da li su MAČKE opasne za trudnice: Mišljenja su PODIJELJENA, ali istina...

Da li su MAČKE opasne za trudnice: Mišljenja su PODIJELJENA, ali istina je samo jedna!

494
Advertisements

Nije nužno da ne želite više voditi brigu i imati životinju u svojoj neposrednjoj blizini  ako ostanete u drugom stanju.

Od davnih dana se vodi pitanje, da li je opasno držati mačke u kući toku trudnoće. Istina je da postoji rizik od prenošenja toksoplazmoze koje može loše uticati na bebu, ali kolika je vjerovatnoća da se stvarno time zarazite je pitanje.

Toksoplazme se razmnožavaju u mačijim utrobama i zajedno sa izmetom odlaze u spoljašnji svijet, gdje će potražiti novog domaćina. Također bitno je naglasiti da kod  uličnih mačaka postoji daleko veća mogućnost da budu zaražene toksoplazmozom od kućnih. Inače, one se zaraze putem sirovog mesa ili nekuhanog mlijeka.

Istina je da ako već imate mačku da ste već bili zaraženi, i da ste stvorili imunitet protiv ovog parazita. Ako niste mačku imali do sad, a nabavili je tokom trudnoće, nije isključeno da ćete se u tom periodu zaraziti.  Simptomi zareze su poput viroze, što znači da i nije toliko zarazno za ljude, ali ako trudnica oboli u trudnoći donosi ogroman rizik za bebu.

Advertisements

Moguće je da će se beba roditi sa veoma malom težinom, prijevremeni porođaj, mogućnost groznice.. Ali i teži oblici kao što su sljepoća, mentalna retardacija, deformisana glava,  abnormalnosti mrežnice oka, kalcifikacija mozga.

Generalno su najopasnija prva tri mjeseca trudnoće, kasnije je sve manja opasnost od oštećenja jer su se organi već razvili.

Savjet je da ne uzimate mačku ako je niste imali do sad, ali ako već imate ljubimca u kući, nema potrebe da ga izbacujete, već se potrudite da pjesak stalno bude čist, i obavezno koristite rukavice. 

Povezano:  Ovo je najzdraviji čaj na svetu: Sprečava sve od obične prehlade do kancera! (RECEPT)
Previous article12 DANA JELA SAMO BANANE: Evo kakvu promjenu je doživjela! Nevjerovatno!
Next articleDanas je najmoćniji dan u godini: Dobro pazite šta želite