Home Zdravlje DA LI TREBA PITI VITAMIN D I KADA JE LIJEPO VRIJEME? Stručnjaci...

DA LI TREBA PITI VITAMIN D I KADA JE LIJEPO VRIJEME? Stručnjaci dali konačno mišljenje o SUPLEMENTIMA tokom proljeća

288
Advertisements

Da li je potrebno piti suplemente vitamina D, ako je počelo proljeće i izloženiji smo Sunčevim zracima nego tokom hladnih i tmurnih zimskih mjeseci?

Jedna studija sprovedena u izuzetno sunčanoj zemlji pozabavila se upravo ovom temom – da li treba nastaviti da pijemo vitamin D, ako je lijepo vrijeme?

Studija sprovedena u Meksiku, koji godišnje ima mnogo sunčanih sati, obuhvatila je odrasle ljude starije od 55 godina. Utvrđeno je da, iako su živjeli u predjelima u kojima su sva godišnja doba osim zime vrlo sunčana, mnogi od njih imali su deficijenciju, odnosno nedovoljnu količinu vitamina D u organizmu. Njihov status vitamina D bio je uslovljen godinama, težinom, obimom struka i polom, ali nije utvrđeno da je izlaganje Sunčevim zracima bitno uticalo na njegovu količinu.

Da bismo od Sunca dobili dovoljnu količinu ovog važnog vitamina, naše izlaganje bi moralo da bude vrlo dugotrajno, duže od uobičajene šetnje i obavljanja normalnih aktivnosti. Pošto izlaganje Suncu nosi i rizike po našu kožu, stručnjaci svakako ne savjetuju ovakve eksperimente.

Advertisements

Veliki procenat stanovništva na globalnom nivou ima deficit vitamina D, zbog čega pije suplemente. Ako je i vama utvrđen manjak, ne obustavljajte uzimanje suplemenata vitamina D samo zato što je lijepo vrijeme.

(MONDO)

Povezano:  Evo šta ja radim da SNIZIM KRVNI PRITSAK, OVO BI SVI TREBALI ZNATI
Previous articleKAKO DA PREPOZNATE LAŽNI MED? Pčelar Žarko Stepanović otkrio jednostavan trik: Pogledajte vrh tegle i sve će vam biti jasno
Next articlePOVIŠENI TRIGLICERIDI TIHO “UBIJAJU”: Jedan simptom primijetit ćete na koži, a ovako se spuštaju bez lijekova!