Home Zdravlje DA LI UZIMATI VITAMIN D U PROLJEĆE: Pod suncem ga tijelo samo...

DA LI UZIMATI VITAMIN D U PROLJEĆE: Pod suncem ga tijelo samo stvara, ali da li je to dovoljno?

166
Advertisements

Da li uzimati vitamin D u proljeće? Istraživanja nude rješenje ove dileme!

Zabrinutost ljekara zbog deficita vitamina D kod mnogih osoba postala je opštepoznata tokom epidemije korona virusa. Njegov značaj za imunitet i opšte zdravlje organizma postao je centralna tema. Popularno nazvan “vitamin sunca” neophodan je za zdrave kosti, mišiće i srce, važan za ravnotežu hormona kao i za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Kao vitalno važna za dnevne potrebe organizma navodi se doza od 400 IU vitamina D, pa se savjetuje ishrana bogata ovim vitaminom. Preporučuju su jaja, puter, goveđa i svinjska džigerica, kao i masne ribe poput skuše, haringe i lososa.

Većina ljudi odlučuje se za suplemente vitamina D, naročito tokom zime, ali se suočavaju s dilemom da li je neophodno sa njima nastaviti i kad grane proljećno sunce. Ukoliko ste u mogućnosti da obezbedite između 10 i 30 minuta izloženosti suncu sredinom dana, nekoliko puta tokom nedelje, tijelo će stvoriti dovoljno vitamina D. Osobama sa tamnijom kožom potrebno je i nešto više vremena.

Advertisements

Svakako je važno da ne dozvolite da koža izgori pa, nakon pola sata, obavezno namažite preparat za zaštitu od sunca i sklonite se, na kratko, u hlad dok ne počne da djeluje.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano:  OPREZNO SA MLIJEKOM - NIKAKO GA NE SMIJETE PITI SA OVIM NAMIRNICAMA: Napravit ćete haos u organizmu
Previous articlePOMOĆ IZ PRIRODE ZA NISKE TROMBOCITE: Kad je krvna slika razlog za hitno liječenje
Next articleREKLI JOJ DA IMA ZATVOR, A ONDA JE SMRAD OTKRIO ISTINU: 6 mjeseci nisu znali šta joj je, a ovo su simptomi koje je imala