Menu Close

DAME, OBRATITE PAŽNJU: Tokom menstruacije OVE NAMIRNICE treba da izbegavate

Neretko se dešavaju i promene u raspoloženju, ali je bitno i da te promene prolaze sa samim završetkom menstruacije.

S obzirom da taj period može biti težak jer se dešavaju promene i u hormonskom statusu, postoje namirnice koje bi u tom periodu trebalo da izbegavate ako želite sebi da olakšate.

Šećer

Poznato je da rafinisani šećer ima brojne negativne posledice po ljudsko zdravlje. Međutim, većina devojaka u predmenstrualnom periodu ima potrebu za povećanim unosom slatkiša. Konzumiranje rafinisanog šećera dovodi do naglog povećanja šećera u krvi, ali i do njegovog naglog pada. Kad se to desi, telo postaje umornije, imate manje snage i konstantno imate potrebu za spavanjem.

Umesto što biste pojeli jednu celu čokoladu, bolje je da pojedete porciju nekog voća po izboru. Osim što ćete uneti potrebne vitamine i minerale u svoj organizam, neće imati problem sa padom energije u toku dana.

Grickalice

Preterani unos soli takođe nije dobar tokom menstruacije zato što može dovesti do nagomilavanja vode u zglobovima, rukama i nogama. Čips, pomfrit i sličnu hranu bi u tom periodu trebalo da izbegavate, a da se što više okrenete ka zdravoj ishrani.

Unosite što više zelenog lisnatog povrća jer ono u sebi sadrži vlakna i minerale, a takođe povećajte unos spanaća. Pijte bar jednu čašu mleka dnevno jer ono sadrži kalcijum u sebi koji pomaže kod menstrualnih tegoba.

Alkohol

Konzumiranje alkohola tokom menstruacije može dovesti do pojave iznenadnog umora i osećaja iscrpljenosti. Posebno obratite pažnju ako pijete određene lekove za ublažavanje bolova tokom menstruacije. Lekovi se ni u kom slučaju ne smeju kombinovati sa alkoholom.

Kafa

Kofein može dovesti do snižavanja krvnog pritiska, zbog čega je moguće da će vam se pojaviti vrtoglavica ili osećaj umora. Savet je da tokom menstruacije smanjite unos kofeina, a povećate unos vode kako bi vam telo ostalo hidrirano. Takođe, dobra zamena za kafu u tom periodu su čajevi poput nane i kamilice, koji pomažu kod problema sa bolovima u stomaku.