Menu Close

Divlji kesten i rakija – Moćna kombinacija za proširene i bolne vene – Ljekovito bilje

Jesen je stigla a sa njom i sezona kestena.

Iako ih ima stotine vrsta, kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, divlji nisu, ali posjeduju ljekovita svojstva i njegovi se ekstrakti koriste za pripremu ljekovitih biljaka.

Divlji kesten je poznat po svojoj sposobnosti da olakšava bolove u nogama i sve one simptome proširenih vena koji vas muče. Premda ima različite načine upotrebe, mi ćemo se ovdje zadržati samo na tome kako se koristi divlji kesten za vene i kapilare.

Recept:

Napunite punu teglu izdrobljenim divljim kestenom (krupniji komadići) zajedno sa ljuskom

Zatim, napuniti teglu domaćom jakom rakijom do “čepa”

Zatvoriti teglu i povremeno promućkati.
Držati na osunčanom mjestu najmanje 40 dana ili više.

Divlji kesten u rakiji koristi se kao tretman i pokazalo se da pomaže kod grčeva u nogama uslijed loše cirkulacije i smanjene elastičnosti vena. Međutim, onima koji se bave medicinom i biljkama, dobro je poznato da ublažava i bolove u zglobovima izazvane reumom, napetost u mišićima i kroničnu natečenost nogu zbog zadržavanja vode u organizmu.

Tinktura od divljeg kestena bogata je aktivnim sastojcima koji jačaju zidove kapilara. To spriječava oticanje nogu, i ali i pucanje kapilara i pojavu onih “fleka” koje sliče na paukovu mrežu.

Utrljavati na oboljela mjesta odnosno tamo gde imate izražene vene. Na isti način se koristi i divlji kesten u rakiji za popucale kapilare na nogama.

Izvor: agrosavjet.com