Menu Close

Dr. BRANKA MIRKOVIĆ OTKRILA : Ovoliko smijemo jesti kuhani jaja dnevno, sve preko toga može da bude rizično za zdravlje

Najvažnije je da jaja budu svježa, zatim da se kuhaju pravilno.

Prejedanje tokom vaskršnjih praznika je česta pojava, pa je važno da znate koliko smijete da pojedete kuhanih jaja u toku dana a da ne ugroziti svoj organizam. Jaje je izuzetno hranljivo i može da zamijeni kompletan obrok. Ono ima izuzetno visoku nutritivnu vrijednost i sadrži čak petnaest vitamina i minerala, od kojih su najvažniji vitamin A i vitamin B12.

– Jaje koje nije svježe prepoznajem po težini, drugo, trebalo bi da postoji i deklaracija na pakovanju. Ja kada kuham za Uskrs, u četvrtak skuham lukovinu, pa onda u petak u to hladno spustim jaja i onda kuham. Što više se kuha to bolje, sedam do deset minuta je najbolje. Ohladiti ih u hladnoj vodi, što manje da stoje na stolu, po mogućstvu u frižideru non-stop – rekao je u Jutarnjem programu na TV Prva kuhar Milan Stojanović.

I nutricionistkinja Branka Mirković saglasna je da je važno uskršnja jaja čuvamo u frižideru, te da je velika greška to što ih danima držimo na stolu.

– Uskršnja jaja treba držati u frižideru, do sedam dana, puknuto jaje pet. Jaja farbamo u petak i trebalo bi ih i do Uskrsa držati u frižideru jer jaja zaista izazivaju veoma velike i opasne probleme stomačne, tako da treba voditi računa.

Treba voditi računa i tokom farbanja i kuhanja jaja, pogotovo ako pukne jaje, onda može da se desi da se inficira ako je neko inficirano. Prvo moramo da kupimo jaja da budu svježa, to mora da bude provjereno, da ih pravilno kuhamo, da ih hladimo u hladnoj vodi i naravno odvojiti ona koja su već puknuta, njih ne treba jesti. I vrlo je važno čime ih farbamo, osim tih prirodnih boja, ranije lukovina itd., imate te prehrambene boje, ali imate veoma opasne boje koje mogu da budu štetne i toksične”.

Mirkovićeva je pojasnila i koliko jaja smijemo da pojedemo u toku dana.

– Ženska populacija dva, muška tri, ali ja znam da pojedu mnogo više. Djeca koja trče mogu da pojedu malo više, ali tog dana i ne pretjerano. Ipak ne treba pretjerivati jer imamo i druge stvari da jedemo, pa nećemo jesti samo jaja – rekla je ona, pa otkrila i šta može da se desi ukoliko ih pojedemo previše.

– Može da se isprovocira svašta i nešto i što ne znate da se aktivira, problemi sa žuči, digestivni trakt, da ne pričamo o tome da se ne završava sve na jajima. Kad krenete sa jajima, pa ako pravimo sve po redu onda to bude ručak sa mnogo kalorija i na kraju kolači

S obzirom na to da se u većini porodica priprema i prava praznična gozba, savet nutricionistkinje je da pazite kada podgrijevate jela.

“Jela podgrijevati samo jednom, stalno podgrijevanje i hlađenje, tu dolazi do razvoja takvih bakterija da nismo svjesni koliko je to opasno”, zaključila je nutricionistkinja.