Home Zdravlje DR DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ove, naizgled bezazlene, promjene u ponašanju mogu biti...

DR DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ove, naizgled bezazlene, promjene u ponašanju mogu biti najraniji simptomi RAKA MOZGA!

214
Advertisements

Gostujući u jutarnjem programu Prva TV, prof. dr neurohirurg Danica Grujičić govorila je, između ostalog, i kako možete da prepoznate tumor na mozgu kod bliskih osoba koje dobro poznajete.

Tumor mozga je dijagnoza koja izazove ogromne promijene u raspoloženju i ponašanju pacijenta, ali manje je poznato da se i prije dijagnoze oboljeli može izmjenjeno ponašati.

Upravo na njih je ukazala i dr Danica Grujičić, navodeći kad treba da se uradi dijagnostika iako se drugi simptomi opasne bolesti nisu ispoljili.

“Simptom tumora mozga mogu biti fine psihičke promjene”, kazala je doktorka za TV Prvu.”Kad, na primjer, osoba počne da priča viceve koji nisu karakteristični za nju ili da ispoljava ponašanje ili osobine koje nisu do tada bile karakteristične za nju, to su prvi simptomi koji se često zanemare. Obično se promjene objasne nekim drugim razlozima, jer je možda neko imao smrtni slučaj, ili se posvađao sa suprugom.”

Advertisements

Do promjene u ponašanju dolazi, uglavnom, zbog toga što tumor pritiska određeni dio mozga ili izaziva njegovo oticanje. Takođe, utiče i na hipofizu koja djeluje na raspoloženje, izazivajući manjak ili višak hormona. Promjene u ponašanju mogu da variraju po tipu i jačini – od blage melanholije, preko apatije pa sve do agresivnosti.

Nakon postavljanja dijagnoze tumora na mozgu, pacijent može biti psihički još nestabilniji. Slične efekte može da ima i hemioterapija, kao i druge vrste liječenja.

Svakako, nije svaka promjena ponašanja simptom tumora mozga. Stres, umor, hormonalna neravnoteža takođe dovode do promjena, a ne treba isključiti ni mogućnost ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što su anksioznost, demencija ili šizofrenija.

novi.ba/stil.rs

Povezano:  SAZNAJTE KOLIKO SU ZDRAVI: Med, orasi, sirće, bijeli luk liječe sve!
Previous articleMOŽE DA NAS DOVEDE U NEPRIJATNU SITUACIJU : Ovih 5 namirnica mogu da riješe problem jutarnjeg zadaha
Next articleAKO SPADATE U OVU GRUPU, NIPOŠTO NE SMIJETE DA PIJETE VIŠE OD JEDNE ŠOLJICE KAFE DNEVNO: Tvrdi nutricionista!