Home Zdravlje DR JOVANA PELEMIŠ UKAZUJE NA OPASNU STRANU NADOGRADNJE NOKTIJU: Ukoliko se nestručno...

DR JOVANA PELEMIŠ UKAZUJE NA OPASNU STRANU NADOGRADNJE NOKTIJU: Ukoliko se nestručno radi, može izazvati i KARCINOM!

954
Advertisements

Sve dame vole lijepe i sređene nokte, ali dr Jovana Pelemiš otkriva sve posljedice izlivanja.

Gel lak na noktima ili njihovo izlivanje postali su sastavni dio bjuti rutine skoro svake dame. Međutim, nova istraživanja naučnika su velika upozorenja svim ženama! Naime, pokazala su da je poslednjih godina sve više slučajeva melanoma upravo ispod nokta i oko njega. Takođe, ljekari su primjetili sve češće gljivične i bakterijske infekcije, kao i alergije.

Dr Jovana Pelemiš, koja je bila gošća Radio Beograda, istakla je da sva ta hemija neminovno oštećuje nokatnu ploču.Manikir podrazumijeva turpijanje nokta, potom stavljane nekoliko slojeva gela ili gel laka, ali i sušenje u UV/LED lampi, koja je i najopasnija po zdravlje, zbog zračenja.

– Najopasniji dio manikir procedure je zračenje UV lampom. UVA zrečenje iz tih lampi je opasnije od onog UVB iz solarijuma. Zato bi bilo dobro da koža na šakama bude zaštićena nekom fotoprotektivnom kremom – objašnjava doktorka.

Advertisements

Iz to dodaje da je olakšavajuća okolnost što se ovakav manikir radi na 3 do četiri nedelja, ali naglašava da se nokti od takve vrste manikira u toku godine moraju odmarati.

Prema mišljenju dermatologa, do pojave gljivičnih i bakterijskih infekcija, najčešće dolazi zbog nestručnog rada.

 Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča. Rizik je i nedovoljno čist materijal sa kojim se radi. On bi trebalo da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom -upozorava dr Pelemiš.

Da li manikir dovodi do melanoma ispod nokta?

Dr Jovana ističe da rizik od melanoma, ipak, nije veliki. Na svjetskom nivou je jedan do tri odsto. Trenutno ne postoje eksplicitne studije koje dovode u vezu izlivanje noktiju i nastajanje melanoma.

Povezano:  BUBULJICE NA GLAVI ZNAJU BITI JAKO BOLNE: Ni slučajno ih ne istiskujte, evo zašto se javljaju I ŠTA TREBATE URADITI DA NESTANU

Na ovo posebno obratite pažnju!

Kod dermatologa sve češće dolaze dame sa vrlo neprijatnom kliničkom slikom, koja nastaje kao posljedica dehidracije nokta, gljivične ili bakterijske infekcije.

Za uspiješno lječenje je veoma bitno da se problem riješi na vrijeme! Prvi znaci su odvajanje nokta ili promijene u njegovoj boji.

Zabluda je da manikir štiti nokat!

Ne vjerujte u sugestije nestručnih ljudi, a jedna od njih je i da je ova tehnika dobra za nokat, jer ga štiti i jača. Dr Pelemiš posebno podvlači da to nije tačno.

novi.ba/ stil.rs

Previous articleIZBJEGAVAJTE JOGURT U OVIM SITUACIJAMA : Koristan je samo ako ga uzimate u pravo vrijeme i to tačan broj čaša!
Next article9 OZBILJNIH ZNAKOVA DA JE VAŠA JETRA PREPUNA TOKSINA: Hitan alarm – ovo ne smijete ignorisati