Home Zdravlje EVO ZAŠTO VAM UJUTRO SMRDI IZ USTA: Ne stidite se, ovo je...

EVO ZAŠTO VAM UJUTRO SMRDI IZ USTA: Ne stidite se, ovo je razlog zbog kojeg vam se to dešava

1137
Advertisements

To je nešto o čemu svi šute, a svi proživljavaju. Milijuni se ljudi bude svako jutro sa smrdljivim zadahom, ali kod nekih je to još izraženije nego kod drugih.

Dok je loša dentalna higijena svakako jedan od krivaca, ono što ne znate jest da hrkanje i žvakanje žvakaćih guma prije spavanja čine vaš zadah gotovo nepodnošljivim.

Nažalost, ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove uz koje se ti “miomirisi” lakše trpe. Ali najprije da utvrdimo zašto se oni, zaboga, uopće stvaraju.

Usta su vam suha

Advertisements

Dok spavate, vaša su usta poput žedne pustinje, što čak i najviše doprinosi lošem zadahu ujutro. Hrkanje i spavanje otvorenih usta dodatno pogoršavaju problem.

Slina je vodenasta supstancija koja uništava bakterije koje uzrokuju zadah. Tijekom dana vam ne smrdi iz usta toliko iz razloga što se, dok ste budni, uvijek proizvodi dovoljno sline da to regulira. Ali noću se stvar dramatično mijenja.

Nedostatak vlage dopušta lošim bakterijama da se množe u predjelima gdje uglavnom ili nimalo nema kisika.

Imate hrane među zubima

Ako navečer niste (dobro) oprali zube, postoji mogućnost da su se negdje zavukli ostatci hrane – koji se tijekom noći raspadaju među vašim zubima, a taj proces nimalo ne laska ni vašem dahu ni zdravlju zuba.

Žvakali ste žvaku prije spavanja

Žvakaće gume možda izgledaju kao osvježivači daha, ali one mogu napraviti upravo suprotno jer sadrže aspartam, zaslađivač kojime se hrane loše bakterije. To ima identičan učinak kao i hrana koja vam se raspada u ustima.

Pa, što vam je činiti?

Žvačite peršin ujutro – bogat je klorofilom, koji djeluje antibakterijski, a znanstvenici su još 1942. otkrili kako on ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

Povezano:  KAKO DA PIJETE DOMAĆU KAFU AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Čudotvoran trik sa kafom skida višak kilograma

Jedite barem jedan celer ili jabuku na dan – oni imaju visok udio vode i mogu potaknuti proizvodnju sline te ovlažiti usnu šupljinu.

Voda i jogurt također su dobar izbor. Ostale namirnice koje stimuliraju žlijezde slinovnice su trešnje, kupus i krastavac. Suprotno njima, kava, gazirana pića, slana hrana i kokice isušuju usta, stoga ih izbjegavajte.

Žvačite žvaku, ali samo ujutro – ovo je najbrži način da zamaskirate zadah ujutro, ali, kako je već rečeno, žvajkaća guma navečer djeluje upravo suprotno.

Zube perite sodom bikarbonom – ona ubija više bakterija nego zubna pasta. Dobra je alternativa i peroksid. Njihova je kombinacijua najbolji saveznik protiv jutarnjeg zadaha.

Previous articleAko ovo primijetite TRK KOD DOKTORA: 7 RANIH ZNAKOVA DA SE U VAŠEM TIJELU RAZVIJA BOLEST BUBREGA
Next articleZA SAMO 10 DANA OČISTITE SINUSE OD GNOJA I SLUZI: Napravite smjesu i privijte oblog (RECEPT)