Home Zdravlje IZBJEGAVAJTE JOGURT U OVIM SITUACIJAMA : Koristan je samo ako ga uzimate...

IZBJEGAVAJTE JOGURT U OVIM SITUACIJAMA : Koristan je samo ako ga uzimate u pravo vrijeme i to tačan broj čaša!

1921
Advertisements

Iako ima brojna pozitivna dejstva na organizam, jogurt bi ipak trebalo izbjegavati u određenim situacijama.

Fermentisani mliječni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mlijeko, pavlaka, kefir, imaju višestruku korist po zdravlje – normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite crijeva od parazita.

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid crijeva i grade prirodnu barijeru, spriječavajući vezivanje štetnih agenasa. Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mliječne proizvode ne konzumirate u prvih sat i po vremena nakon obroka. Kada prođe minimum sat i po vremena od poslednjeg obroka, tada je poželjno da ih unosite.

Advertisements

– Kiseli mliječni proizvodi normalizuju crijevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mliječne proizvode uzimate na prazan stomak – ističu nutricionisti.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dvije nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad crijeva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sjledeće količine:

– Kefir, jogurt i kiselo mlijeko – preporučuje se 1-2 čaše dnevno,

– Svježi sir, pavlaka (2,5 % masti) – preporučena doza je 100 grama dnevno.

Povezano:  ŽENE ROĐENE U OVA 2 HOROSKOPSKA ZNAKA SU NAJBOLJE LJUBAVNICE: Strastvene, tajanstvene i neverovatno privlačne!
Previous articleOtac poslije 58 godina pronašao sina koji je otet kao beba: Poslije najvećeg šoka, ova tajna ga je DOKRAJČILA
Next articleDR JOVANA PELEMIŠ UKAZUJE NA OPASNU STRANU NADOGRADNJE NOKTIJU: Ukoliko se nestručno radi, može izazvati i KARCINOM!