Menu Close

JEDITE OVO POVRĆE I GLEDAJTE KAKO SE KILOGRAMI TOPE: Masne naslage postaju prošlost!

Najbolji saveznik u dijeti može biti i povrće.

Kad dodajete u svoju ishranu više povrća, teško da uopšte možete da pogrešite. Ove namirnice su bogate veoma važnim hranljivim materijama, a načini pripreme toliko brojni da ćete uvijek imati bogat i raznovrstan jelovnik.Ipak, ako želite posebno da se posvetite skidanju masnih naslaga, pojedine vrste povrća su od naročite pomoći.

Spanać je veoma koristan, zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, koja apsorbuju višak masnoće, a potpomažu probavu. Značajan je i postotak vitamina K, jer on doprinosi topljenju visceralnih masti. To su, da podsjetimo, najopasnije masne naslage koje oblažu unutrašnje organe i čine stomak debljim.Crvene paprike su idealno povrće za dijetu. Imaju vrlo malo kalorija, a mnogo važnih hranljivih materija i daju dugo osjećaj sitosti. Kapsaicin koji im daje crvenu boju veoma je koristan u dijeti. Savetuju se svima koji su skloni prejedanju – ako, nakon obroka, osećate da još niste siti, uzmite jednu crvenu papriku i polako je grickajte. Vidjećete da će osećaj gladi ubrzo uminuti.Brokoli se uvijek preporučuju za dijetu, jer se smatraju super-hranom, a imaju malo kalorija. Ovo povrće je bogato antioksidansima koji smiruju upalu u tijelu, izazvanu masnim naslagama. Glavni sastojak je sulforafan, a on snižava nivo zloglasnih citokina, o kojima smo svi čitali tokom epidemije korona virusa. I brokoli daje osjećaj sitosti.

Poslednje u ovom spisku su šargarepe. Njihovo “tajno oružje” nije neki sastojak, već specifična tekstura zbog koje se, u procesu varenja, troši više kalorija.Da biste očuvali važne sastojke povrća, nemojte ga izlagati dugoj termičkoj obradi. Idealno je da ih kratko obarite na pari ili ispečete u rerni, u dobro zatvorenoj, vatrostalnoj posudi.

Poslužiće i komad aluminijumske folije, samo operite i nasjecite povrće, pospite sa malo soli i dobro umotajte u foliju. Stavite u pleh i pecite u rerni dvadesetak minuta.

novi.ba/stil.rs