Home Zdravlje KAKO DA ZNATE DA LI JE BOL U STOMAKU OPASAN: Kad vam...

KAKO DA ZNATE DA LI JE BOL U STOMAKU OPASAN: Kad vam je potrebna hitna medicinska pomoć

1639
Advertisements

Nije svaki bol u stomaku znak za alarm, ali neke simptome ne smijete ignorisati. Evo kad je opasan!

Svima nam je poznat taj neprijatan osjećaj – stomak kao zavezan u čvor, ne možete ni da se pomjerite koliko vas boli. Da li treba da odmah idete kod ljekara?

Prvo što treba da odredite je vrsta tog bola – da li je tup, konstantan, stalno iste jačine ili je oštar, žigajući bolan osjećaj. Drugo važno pitanje je – odakle bol potiče, da li vas boli gornji ili donji dio, da li počinje na levoj ili desnojn strani stomaka. U trbušnoj duplji je smješteno više organa i, u zavisnosti od mjesta gdje je bol počeo, ljekar može kasnije odrediti i koji je organ potencijalno ugrožen.

Treće pitanje jeste – da li osećate još neke tegobe, pored bola u stomaku. Tipično, uz njega se često javljaju i mučnina, povraćanje, proliv ili zatvor, oboljeli može da osjeća nadimanje i ima gasove. Svi ovi simptomi moraju se uzimati u obzir kad se donosi odluka da li je vrijeme da se javite ljekaru. Kod najvećeg broja slučajeva, tegobe ostanu ograničene, kako po trajanju, tako i u pogledu lokalizacije. Kod njih nije potrebna nikakva hirurška intervencija.

Advertisements

Međutim, najvažnije pitanje u vezi sa bolom u stomaku jeste – kad potražiti medicinsku pomoć, kad da pozovete hitnu pomoć ili odete u urgentni centar. Prvi alarm jeste kad bol traje nekoliko sati, pa čak i čitav dan, bez ikakve promjene.

Takođe, ukoliko se, uz bolove, javi i visoka temperatura, treba da potražite hitnu medicinsku pomoć. Na kraju, alarmantno je i kad se bol mijenja, u smislu da je počeo kao tup, a postaje oštar ili da se javio u jednom dijelu stomaka, a onda počeo da se širi i u druge. Takođe, ako se neprekidno pojačava i sve vas više boli stomak, idite kod doktora što prije.

Povezano:  UNIŠTAVA BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu svi jedu, a nisu ni svjesni koliko je OPASNA!

Izvor: Lepa&Srećna

Previous articleSTARI NARODNI LIJEK OD 2 SASTOJKA KOJI SPAŠAVA ORGANIZAM: Ovo je recept za čelični imunitet
Next articleŽENE U MENOPAUZI TREBA DA JEDU OVU NAMIRNICU, ISTOPIT ĆETE SALO: Snižava šećer i holesterol, smanjuje apetit!