Home Zdravlje KAKO PRAVILNO ČUVATI HRANU U FRIŽIDERU? Provjerite da li to radite kako...

KAKO PRAVILNO ČUVATI HRANU U FRIŽIDERU? Provjerite da li to radite kako treba, u suprotnom može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema!

216
Advertisements

Svake godine bacamo mnogo hrane. Nema ništa gore od toga da se riješite prehrambenih proizvoda jer ste ih loše čuvali u frižideru.

Pogledajte na šta vrijedi obratiti posebnu pažnju!

Skladištenje hrane – gornja i srednja polica frižidera

Tu trebate da držite mliječne proizvode, gotova jela, upakovanu hranu. Sve ih treba pokriti ili čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Štetne bakterije iz sirove hrane se tada neće prenjeti na kuhanu hranu.

 

Skladištenje hrane – donja polica frižidera

Advertisements

Stavite sirovo meso, živinu i ribu u hermetički zatvorenim posudama trebate držati na ovoj polici. Tada neće kapljati ili dodirivati druge prehrambene proizvode. Uvijek čuvajte sirovo meso na dnu frižidera da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju.

Skladište hrane – fioka za voće i povrće

Držite povrće i voće u njoj. Prije nego što ih stavite u frižider, dobro ih operite, a zatim umotajte u papir ili plastiku sa otvorima za ventilaciju. Na taj način ćete ih zaštititi od zagađenja.

Higijena hrane – temperatura

Ne zaboravite da podesite temperaturu u frižideru na 0-5 stepeni C. Tada će se hrana sporije kvariti. Na ovoj temperaturi bakterije se ne mogu razmnožavati.

Šta još vrijedi zapamtiti?

Nikada ne držite otvorene limenke. U suprotnom, možete povećati rizik od kontaminacije, posebno kisele hrane.

Povezano:  GINEKOLOG, DR DEJANA MILOJEVIĆ: Tokom menopauze, najvažnije je da žena OVO URADI! Važno za sve žene
Previous articleMajka dvoje djece ima neizlječivi rak: ‘Znam zašto sam ga dobila. Provjerite koristite li ovu šminku i kozmetiku
Next articleAko ovo primijetite TRK KOD DOKTORA: 7 RANIH ZNAKOVA DA SE U VAŠEM TIJELU RAZVIJA BOLEST BUBREGA