Menu Close

KAKO SE PRENOSI NOVI HEPATITIS: Roditelji, obratite pažnju, ovo su simptomi zaraze kod djeteta

Kako zaštititi dijete od novog hepatitisa? I koji su simptomi opasne zarazne bolesti? Pročitajte!

Institut za majku i dijete još nije potvrdio da li je kod dječaka koji se liječi od akutnog oboljenja jetre utvrđen novi hepatitis, ali su roditelji zabrinuti i sve ih zanima kako se ovaj virus prenosi. Pretpostavka je da je u pitanju adeno virus, a on se može prenositi kapljično, ali i preko prljavih ruku i zaražene hrane.

“Uzročnik je zasad nepoznat”, kaže dr dr Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Stari grad, u razgovoru za emisiju Jutro na TV Prva. “Najvažnije je primijeniti opšte mjere prevencije, a roditelji moraju da obrate veliku pažnju na pranje ruku i druge mjere higijene.”

Simptomi novog hepatitisa su slabost, malakalost, bol u stomaku, tamna mokraća, svjetla stolica, muka i žuta prebojenost kože i bjeloočnica. Dječak koji je smješten na Institut, zasad, nema bolove, ali su roditelji primijetili žutilo kože. Ljekari su mislili da je možda riječ o hepatitisu A, ali analize to nisu potvrdile.

Za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija već se liječi simptomatski.  Najveća bojazan je da se jetra neće vratiti u normalno stanje i zato ljekari budno prate dječakovo stanje.  U slučaju da dođe do pogoršanja, nije isključena mogućnost potrebe za transplantacijom. 

Novi tip hepatitisa do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu i Kanadi

Izvor: Lepa&Srećna