Home Zdravlje KORISTITE ŠTAPIĆE? To je NAJGORA STVAR koju možete da uradite – ovo...

KORISTITE ŠTAPIĆE? To je NAJGORA STVAR koju možete da uradite – ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN čišćenja ušiju

212
Advertisements

„Ako želite da očistite uši poslednja stvar koju bi trebalo da uradite je da koristite štapiće za uši“, kaže dr Ana Kim, specijalista ORL i direktorka otološkog istraživanja u njujorškoj ambulanti za oči i uši u „Mount Sinai“.

Zašto ne bi trebalo da koristite štapiće za uši?

„Ušni vosak proizvode lojne žlezde vašeg tela da bi koža u vašem uhu bila vlažna“, kaže drKim.

Iako se možda ne čini tako, vaše uši su dizajnirane da se same čiste tako što potiskuju ušnu masu iz kanala, kaže dr Marija Surna, docent otorinolaringologije na “Weill Cornell Medical College”.

“Kada koristite štapiće za uši vi remeti prirodni proces uklanjanja mrtvih ćelija kože, što zapravo može da prouzrokuje da vaše uši proizvode više voska. Osim toga, vremenom biste mogli da gurnete vosak nazad u ušni kanal i stvorite blokadu koju vaš lekar treba da ukloni”, kaže dr Kim.

Advertisements

Imajući to na umu, važno je odbaciti i sve druge metode uklanjanja ušnog voska koje ste sami smislili, piše Men’s Health.

Dr Surna kaže da je imala pacijente koji su prijavili da koriste razna improvizovana sredstva za čišćenje ušiju kako bi izvukli vosak.

Osim što prekidate prirodni proces perutanja kože vaših ušiju i vremenom potencijalno blokirate ušni kanal, korišćenje oštrih predmeta može da dovede do toga da probušite bubnu opnu.

Opcije ispiranja špricom napunjenim vodom u kućnoj varijanti je takođe nešto što bi trebalo da izbegavate.

Pokušaj da isperete uši vodom zvuči bezbedno u teoriji, ali dr Surna kaže da bi voda mogla da se zaglavi iza voska ili da izazove da vosak nabubri zbog vlage.

Kako ukloniti ušni vosak?

Postoji nešto što možete da učinie da biste očistili ušni vosak. Dr Kim kaže da stavite kap ili dve vodonik peroksida (hidrogena 3%) u uho oko 10 minuta pre nego što pođete na tuširnje.

Povezano:  Zašto je rano buđenje odlično za zdravlje mozga

Ona dodaje da će to razblažiti vosak i očistiti kanal od eventualnih gljivica, a ispirate ga dok prolazite kroz uobičajenu rutinu tuširanja. Ako ovo radite jednom mesečno, to bi trebalo da pomogne da sve bude u redu sa vašim ušima.

“Ponekad, suva koža u ušnim kanalima može da izazvove dodatno nakupljanje voska. Ako mislite da bi to mogao da bude slučaj, razgovarajte sa vašim doktorom o mogućnostima hidratacije kože u ušnom kanalu“, kaže dr Kim.

Međutim, doktorka upozorava da ako ste imali pucanje bubne opne ili ste imali bilo kakve operacije uha u prošlosti, ovo ne bi trebalo da radite.

Prolazak vodonik peroksida u unutrašnje uho, sa druge strane bubne opne, može da izazove infekciju, a to može da dovede do pojave vrtoglavice i mučnine i terapija je najčešće antibiotska i dugo traje. Umesto toga, samo koristite pamučne maramice za čišćenje spoljašnjeg ušnog kanala ili dela uha koji možete da vidite.

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja prirodno proizvodi mnogo voska, posetite specijalistu ORL svakih šest meseci do godinu dana kako bi vam pomogao i uklonio vosak pomoću specijalnih instrumenata.

Previous article4 KAŠIKE DNEVNO I RAK NESTAJE: Poznati ruski naučnik otkriva RECEPT za najmoćniji lek
Next articleIZBACITE KAFU, ALI NE I OVO! Tri namirnice koje treba da konzumirate na PRAZAN STOMAK