Home Zdravlje LJEKARI OTKRILI KO NE SMIJE UZIMATI PARACETAMOL: ZA TE LJUDE JE OPASNIJI...

LJEKARI OTKRILI KO NE SMIJE UZIMATI PARACETAMOL: ZA TE LJUDE JE OPASNIJI NEGO IKAD…

223
Advertisements

Paracetamol je jedna od najdostupnijih i najpopularnijih tableta protiv bolova koje pomažu kod glavobolje, bolova u mišićima, a također i snižava temperaturu.

Međutim, lijek ne bi trebalo da se koristi u slučaju nekih reakcija organizma, piše “Deli ekspres”.

U slučaju da koža nakon upotrebe paracetamola postane žuta, potrebno je obratiti se ljekaru, jer je to signal da postoje problemi sa jetrom koje bi upotreba paracetamola mogla da pogorša.

Drugi problem može biti alergija.

Advertisements

U slučaju da je nastupilo otežano i neravnomjerno disanje morate se obratiti ljekaru. Alergijska reakcija na paracetamol se može pojaviti u vidu osipa, praćena svrabom, crvenilom, oteklim dijelovima kože, plikovima i kožom koja se ljuspa – navodi se u članku.

Ranije je ruski doktor Aleksandar Mjasnikov saopštio da upotreba više od 15 tableta mjesečno može dovesti do pojave bolova, koji se manifestuju svaki put kada čovek koristi lijek iz iste grupe.

Šta ako mu istekne rok trajanja?

Postoji mnogo lijekova koji zadržavaju svoja svojstva nakon isteka roka trajanja naznačenog na pakovanju – potvrđuje kardiolog i savjetnik generalnog direktora Međunarodnog medicinskog klastera u Skolkovu Jaroslav Ašihmin.

Ali, ne možemo da ih preporučimo, jer postoji zakonska regulativa i ljekar mora da ih poštuje. Takozvani tradicionalni lijekovi, od kojih se većina dobija hemijskom sintezom imaju duži rok i kod njih se ne očekuju problemi ukoliko se koriste i nakon isteka. Ali posljednjih godina se pojavljuje sve više bioloških lijekova koji uspješno ‘liječe’ rak, autoimune i mnoge druge bolesti. Takvi lijekovi su manje stabilni od sintetičkih lijekova, za njih su veoma važni uslovi skladištenja. Rok trajanja takvih lijekova treba da se poštuje veoma striktno.

Na internetu postoji snimak gde farmaceut kaže da ako je paracetamolu istekao rok trajanja, samo treba uzeti duplu dozu. Ovaj savjet je izuzetno opasan, objašnjavaju stručnjaci. Da bi se izbjeglo oštećenje jetre, hepatolog Aleksej Bueverov savjetuje da nikada ne prekoračite dnevnu terapijsku dozu od 3 g (što je samo 3 tablete).

Povezano:  Ispravka: Meksički krastavac ne može izliječiti dijabetes, ali može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi

Problem je što su terapeutske i toksične doze paracetamola veoma bliske. Zato, ako morate da snizite temperaturu ili bol, nemojte povećavati dozu. Koristite druge lijekove sa istim svojstvom, ali onako kako je propisano i dok su još uvijek “važeći”.

Previous articleSTRUČNJACI REKLI SVOJE: Ovo je UBEDLJIVO NAJGORA HRANA za vaše zdravlje
Next articleSRPSKI LEKAR UPOZORIO: “Ovo je Božja kazna! Pandemija jeste pri kraju, ali za vakcinisane”