Home Zdravlje MISTERIOZNA BOLEST JETRE HARA EVROPOM: Pogađa samo decu, lekari su zbunjeni, a...

MISTERIOZNA BOLEST JETRE HARA EVROPOM: Pogađa samo decu, lekari su zbunjeni, a ovo su SIMPTOMI

423
Advertisements

Pedijatar dr Saša Milićević kazao je u „Uranku“ na televiziji K1 da zabrinjava to što se javlja kod tolikog broja dece.

– Hepatitis je zapravo zapaljenje tkiva jetre, to je upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod svih pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada virus jetre – kazao je u „Uranku“ dr Milićević.

Advertisements

– Adenovirus je jedan od uzočnika takozvanih stomačnih virusa. Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu. Liči na klasičnu virusu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega?

U Rumuniji je registrovana ova bolest, što znači da nam se približava, i postoji mogućnost da zbog prazničnih putovanja stigne i u našu zemlju.

– Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično, i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među decom. Ako virus napadne jetru simptomi su: žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Deca često imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit. Urade se transaminaze jetre i tako se ustanovi o čemu je reč. Roditelji ne bi trebalo da strahuju. Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se ne daj Bože završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko. Nema razloga za paniku – kazao je dr Saša Milićević na K1 televiziji.

Povezano:  6 BLAGODATI ČAJA OD BREZE: Evo kod čega sve pomaže omiljeni napitak naših starih!

Žutilo beonjača i kože jasan su signal za roditelje i ukoliko to primete, dete bi trebalo da odmah odvedu kod pedijatra.

– Lekar će uraditi sve analize i ako je reč o tom adenovirusu koji izaziva hepatitis, dete se mora lečiti u bolnici. Dece obolele od ovčijih boginja ima dosta, nije reč o epidemiji, ali imamo mnogo pacijenata. To je klasična virusna bolest, ali se ispoljava na koži – kaže dr Milićević i ističe da se pedijatri u Srbiji trenutno bore sa varičelama.

Previous articleRECITE PROŠIRENIM VENAMA ZBOGOM : Uz pomoć ove biljke izlječite proširene vene na potpuno prirodan način!
Next articleUZ ROŠTILJ OBAVEZNO JEDITE OVU SALATU, NEUTRALIŠE SVE OPASNO U MESU: Dodajte još 3 začina koja štite od bolesti