Home Zdravlje MOŽE DA UKAZUJE NA ZDRAVSTVENI PROBLEM: Evo zbog čega se ujutru budimo...

MOŽE DA UKAZUJE NA ZDRAVSTVENI PROBLEM: Evo zbog čega se ujutru budimo sa lošim zadahom

783
Advertisements

Sigurno ste viđali u filmovima kako se ljudi probude svježi, kao jutarnja rosa, a poljubac koji dobiju za dobro jutro je prosto savršen.

U stvarnosti, to baš i ne bude tako, naročito što taj poljubac može sa sobom da nosi i dozu lošeg zadaha.Naravno, spavali ste određeni broj sati bez pranja zuba, ali i u toku dana provedete toliko vremena bez pranja, pa vam se opet ne osjeća toliko.

Evo zašto je to tako:

Većinom se svodi na to da je manja produkcija pljuvačke kriva za loš zadah, kaže Mazen Natour, protetičar. Pljuvačka uglavnom čisti bakterije koje uzrokuju taj miris. Pa preko noći, ne proizvodimo je dovoljno i bakterije se umnožavaju.

Advertisements

Što su ti suhlja usta, veće su šanse za lošim jutarnjim dahom. Disanje na usta, hrkanje i korišćenje određenih lijekova takođe može da doprinese suhoći, što dodatno pogoršava dah.

U većini slučajeva, jutarnji zadah nije nešto oko čeka treba da se brineš. Ali, u nekim situacijama, neobično loš zadah može ukazivati na neki skriveni zdravstveni problem. Često je prvi znak bolesti desnih, koje su povezane sa srčanim bolestima i moždanim udarom. U drugim slučajevima ukazuje na infekcije kao što su gnojni čir ili gastrointestinalni problem.

Ako želiš da ti zadah bude tolerantniji ujutru, obavezno dobro operi i koncem iščisti zube prije spavanja, s obzirom na to da ostaci hrane doprinose većem razvoju bakterija.

Doktor Natour predlaže 2-3 minuta trljanja zuba, čišćenje i jezika, kao i bezalkoholne bljućkalice za usta.

Ukoliko mislite da za vaš zadah ima neki drugi razlog ili zdravstveni problem, obavezno se javite ljekaru.

Povezano:  UKUSAN ALI ŠTETAN: Ako se gojite, imate bolove u stomaku i osećate nadutost, preterujete sa OVOM namirnicom
Previous articleBOL OTKRIVA VISOK HOLESTEROL: Mnogi misle da su ove tegobe samo znak starosti, ali morate kod ljekara!
Next articleOVA 4 VITAMINA SU NEOPHODNA ZA SVAKU ŽENU U MENOPAUZI: Ne smiju da nedostaju, evo u kojoj hrani ih ima!