Home Zdravlje MUČE VAS SLABI I LOMLJIVI NOKTI? Za ljepotu ruku uvedite ovih 5...

MUČE VAS SLABI I LOMLJIVI NOKTI? Za ljepotu ruku uvedite ovih 5 namirnica u prehranu

2241
Advertisements

Nutricionistkinja je navela pet namirnica uz koje će vam nokti biti jači i zdraviji.

Unatoč vašem trudu i raznim preparatima za nokte, jedan čimbenik zapravo najviše utječe na vaše probleme s noktima – prehrana. Nutricionistkinja Lucy Jones za Good Housekeeping otkrila je pet najboljih namirnica za jače i zdravije nokte.

1. Bademi

Jones preporuča jesti šaku badema svakoga dana jer su bogati vitaminom E, koji je od presudnog značaja kada je u pitanju održavanje zdravih noktiju. “Vitamin E, poznat kao vitamin ljepote, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja, a jedna porcija badema (23 badema) sadrži 60 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom E”, istaknula je.

Advertisements

Bademi su također bogati cinkom koji je ključan za zdrave i jake nokte. Ako preferirate biljnu prehranu, Lucy kaže da je još važnije aktivno unositi cink u svoju prehranu.

“Puno cinka u našoj prehrani dolazi iz namirnica kao što su plodovi mora i meso, pa ako smanjujete unos morskih plodova i mesa, pobrinite se da dobivate dovoljno cinka iz drugih namirnica”, dodala je.

2. Žitarice od cjelovitog zrna

Lucy preporuča započeti dan žitaricama od cjelovitog zrna, koje su također sjajan izvor cinka. “Orašasti plodovi poput badema bogati su cinkom pa su fantastičan zalogaj za svakodnevnu konzumacije, a možete ga dobiti i od žitarica od cjelovitog zrna”, izjavila je.

3. Jaja

Proteini su jako važni za zdravlje noktiju. “Nokti su sačinjeni od jakog proteina zvanog keratin koji se nalazi i u kosi. Dakle, proteini su zaista važni, potrebne su nam aminokiseline za stvaranje tih stanica baziranih na proteinima u našem tijelu, a to uključuje i naše nokte”, objasnila je Jones. Kada nam u organizmu nedostaje proteina, naši nokti postaju lomljivi i obezbojeni pa pokušajte uključiti jaja u svoju prehranu.

Povezano:  RUKE I NOGE SU VAM STALNO HLADNE? A NIJE PROBLEM SA CIRKULACIJOM: Evo od čega bolujete

4. Masti

Jedan od ključnih nutrijenata u smislu održavanja noktiju su zapravo masti. Dakle, posebnu vrstu esencijalnih masnih kiselina koja se zove linolna kiselina, možete dobiti iz namirnica poput masne ribe, ali također ćete je naći u mnogim zdravim uljima – maslinovom ulju, ulju repice, avokadu i u orasima.

Nutricionisti pokušavaju ljude odviknuti od prehrane s niskim udjelom masti i natjerati ih da unose više zdravih masti i dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Dakle, kako biste spriječili da vam nokti postanu lomljivi, povećajte količinu masne ribe ili avokada u prehrani.

5. Voda

Hidratacija je ključna za “jačanje ljepote iznutra”. I za kožu i za nokte trebali biste popiti osam čaša vode dnevno, što uključuje vodu u čaju i kafi!

(sensa)

Previous articleSTAVILA JE LUK U ČARAPE PRIJE SPAVANJA: Kad vidite rezultat odmah ćete uraditi isto
Next articlePOPIJTE OVO PRIJE SPAVANJA I SVE ŠTO STE JELI U TOKU DANA ĆE SE ISTOPITI PREKO NOĆI! Vjerujte nam – djeluje 100%!