Home Zdravlje NA OVOM DIJELU LICA NIKAKO NE SMIJETE DA “CIJEDITE” BUBULJICE: Ako ovdje...

NA OVOM DIJELU LICA NIKAKO NE SMIJETE DA “CIJEDITE” BUBULJICE: Ako ovdje istisnete aknu, infekcija može da zahvati mozak!

448
Advertisements

Znate da ne smijete da cijedite bubuljice jer možete da napravite još veću upalu, a jedna zona na licu posebno je osjetljiva- infekcija može putem krvi dospijeti čak do mozga.

Evo koja regija je najopasnija i šta je najbolje riješenje!

Znate i sami da ne smijete da „cijedite“ bubuljice u kućnoj varijanti jer osim što možete da izazovete još veću upalu, vrlo je vjerovatno da ćete napraviti ožiljke. Lice je posebno osjetljivo jer je na njemu koža tanja i nježnija nego na drugim dijelovima tijela. Ovo se posebno odnosi na jednu regiju, koja je naročito osjetljiva jer se nalazi u oblasti sinusa.

-To je regija u obliku trougla a spaja nos sa uglovima usana. Tu se nalazi kavernozni sinus, tj.vena koja vodi krv direktno do mozga. Posebno je osjetljiva jer svaka infekcija koja tu nastane ima velike šanse da putem krvi dođe do mozga i izazove mnogo veće komplikacije. Svaka otvorena rana, bila ona i sićušna predstavlja rizik za razvoj mnogo opasnije infekcije- kaže dr Džošua Zejhner, specijalista dermatologije u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku.

Advertisements

Najbolji savjet koji vam dermatolozi i kozmetičari mogu dati jeste da bubljice ne dirate. Nikako! Ali, to vas vjerovatno neće spriječiti, naročito ako je akna na nezgodnom mjestu i velika. Probajte da je sasušite uz pomoć gelova za tu namjenu ili specijalnih obloga koje je u vidu sitnih okruglih „flastera“ lijepe preko bubuljice, a sadrže salicilnu kiselinu. Ako ni to ne pomogne, a vi baš nikako ne možete da je ignorišite, važno je da dobro očistite lice sredstvom za umivanje. Operite ruke i očistite dio ispod noktiju gdje se skuplja najviše prljavštine i bakterija. Onda uzmite papirnu maramicu ili štapić za uši i uz pomoć njih ististnite bubuljicu. Nemojte dikretno noktima. Nakon što ste završili „cijeđenje“, na to mjesto nanesite antibiotsku mast kako bi se sprečio razvoj infekcije.

Povezano:  DJELUJE ODMAH: Oslobodite se sluzi iz grla i pluća nakon jednog gutljaja
Previous articleKARCINOM JETRE IMA TIPIČNE SIMPTOME: Otkrivaju se tek kad bolest uznapreduje
Next articleSINOĆ JE STAVILA IZREZANU GLAVICU CRVENOG LUKA OKO VRATA: Kad vidite kakav je rezultat dobila jutros oduševit ćete se