Home Uncategorized NA PANKREAS NE MISLIMO DOK NEŠTO NE POĐE NAOPAKO: Simptomi upale koja...

NA PANKREAS NE MISLIMO DOK NEŠTO NE POĐE NAOPAKO: Simptomi upale koja može i da dovede do smrti

458
Advertisements

Upala pankreasa dovodi do toga da on proizvodi enzime kojima napada sam sebe

Pankreas je vitalno važan organ, pa ipak mu ne pridajemo mnogo pažnje dok nešto ne pođe naopako. Ova žlijezda je smještena iza želuca i odgovorna je za otpuštanje enzima potrebnih za varenje hrane i proizvodnju insulina. Taj hormon reguliše nivo šećera u krvi.

Ako dođe do upale pankreasa, tegobe mogu biti veoma opasne pa čak dovesti i do smrti. Zato je važno da se, po pojavi prvih simptoma, oboljeli javi ljekaru. Pankreatitis dovodi do toga da upaljena žlijezda proizvodi enzime kojima napada samu sebe što može dovesti do velikih oštećenja. Pod upalom, ćelije proizvode toksine koji ugrožavaju i pluća, srce i bubrege i mogu i njih da oštete.

Do upale pankreasa mogu dovesti al*oholizam, gojaznost, visok nivo triglicerida, kamen u žuči, neke infekcije, ali i karcinom pankreasa i neki lijekovi. Manifestuje se oštrim bolom u gornjem dijelu trbušne duplje, ispod rebara. Ako je izazvan kamenom u žuči, pankreatitis daje lokalizovan bol koji se javlja naglo i dostiže maksimalni intenzitet za 10 do 20 minuta. Međutim, ako je izazvan alkoholizmom, bol “tinja” i zahvata veći dio stomaka.

Advertisements

Kod svakog drugog pacijenta, bol se može javiti u predijelu leđa. Traje nekoliko sati ili nekoliko dana, a malo olakšanje nastupa kad se pacijent uspravi u krevetu ili čak i nagne naprijed. Kod većine se javljaju i mučnina i povraćanje koje može potrajati i nekoliko časova.

Drugi simptomi upale pankreasa su: otečen stomak, nepravilan puls, povišena temperatura, smrdljiva stolica kao i jači bol u stomaku nakon obroka.

Ako dođe do hronične upale pankrasa, komplikacije mogu biti i dijabets, gubitak tjelesne težine, blokade žučnih kanala pa i karcinom pankreasa. Zato je važno što prije otkriti rane simptome i početi liječenje.

Povezano:  OBJAVLJENA LISTA 16 GLAVNIH SIMPTOMA KORONE: Pogledajte koje su KLJUČNE RAZLIKE između OMIKRONA i DELTE

Izvor: Lepa&Srećna

Previous articleNAJBOLJA DIJETA ZA ŽENE 50+ GODINA: Za sedam dana 5 kilograma manje
Next articleKOSA VAM OPADA VIŠE NEGO INAČE? OVAJ SIMPTOM NE ZANEMARUJTE: Evo na šta vas organizam upozorava