Menu Close

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA AKUTNI I HRONIČNI BRONHITIS: Zaboravite na skupe lijekove, OVA NAMIRNICA JE SPAS

Bronhitis je bolest donjih disajnih puteva, najčešće uzrokovana virusima, odnosno bakterijama. Može se javiti u svim životnim dobima, a najčešće oboljevaju djeca, osobe slabijeg imuniteta, kao i starije osobe. Bronhitis može biti akutni i hronični.

Akutni bronhitis je najčešće posledica infekcija i dejstva hladnog vazduha, dok hronični bronhitis nastaje zbog konstantne iritacije disajnih puteva.

shutterstock-1397267294

Simptomi bronhitisa su:

Kаšаlj

Otežano disanje

Bol u prsima

Bolovi u mišićima

Ispljuvak različite boje (od bele do zelenkaste)

Nedostаtаk dаhа

Šištаnje pri disanju

Umor

Groznicа i jezа

Nelаgodnost u grudimа

Glavni simptom zbog kojeg osoba primijeti da ima bronhitis, jeste uporan kašalj. Kašalj koji traje više od sedmicu dana je najkarakterističniji simptom da se u vašem tijelu dešavaju upalni procesi disajnih puteva.

Produktivni ali i suv kašalj mogu trajati mesecima, zato je važno da što prije reagujete, i ne prepuštate stvari slučaju.

Bronhitis se obično razvija nakon što ste imali prehladu ili grip, pa simptomi mogu biti tipični za simptome prehlade i gripa, kao što su: grlobolja, umor, začepljen i curenje iz nosa, groznica, bolovi u tijelu, povraćanje i proliv.

Liječenje bronhitisa

Ukoliko vas je upala “debelo” zahvatila, može se desiti da liječenje traje i par nedjelja, zato je vrlo važno da djelujete na vrijeme.

Liječenje uključuje odmor i obavezno mirovanje, dosta tečnosti, dodatan unos vitamina prirodnim putem ali i kao suplemente, uzimanje adekvatnih lijekova i sirupa za iskašljavanje odnosno razbijanje sekreta, ne retko i upotreba antibiotika ukoliko se radi o bakterijskom bronhitisu. 

Ukoliko uz prekomjerni kašalj imate i simptome poput malaksalosti, bola u kostima i temperaturu, javite se svom lekaru kako bi vam prepisao antibiotike. Nemojte dozvoliti da se akutni bronhtiis pretvori u upalu pluća ili još ozbiljnije stanje…

Takođe, neophodan je prestanak pušenja ili bar smanjenje dnevne količine, jer svi nikotinski preparati iritiraju i nadražuju disajne puteve.

Prirodni lijekovi protiv bronhitisa

Đumbir

Đumbir vodi porijeklo iz Azije i opšte je poznato da je vrlo ljekovito kod gotovo svih upalnih i akutnih procesa u našem tijelu. Najčešće se koristi korijen biljke koji može biti sušen, svjež ili u prahu. 

Za bronhitis najdelotvorniji je topao čaj od oljušćenog korena đumbira, bez dodatnka zaslađivača, eventualno ukoliko vam je mnogo ljutkast možete staviti kašiku meda. 

Đumbir sadrži eterično ulje, zatim gingerol, ljutog ukusa, bez mirisa, koji ima snažna protivupalna svojstva, vodu, belančevine, ugljene hidrate, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalijum, vitamin C, tiamin, niacin itd.

Đumbir čisti organizam od skoro svih vrsta toksina, koji se unose putem hrane.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedna od najzdravih namirnica, poznata kao prirodni antibiotik i lijek za veliki broj bolesti.

Istraživanja potvrđuju da redovno konzumiranje belog luka reguliše pritisak, holesterol i šećer u krvi.

Glavni sastojak je alicin koji posjeduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, i antiparazitsko delovanje. Zbog svojih anti-virusnih svojstava, bijeli luk je veoma koristan za lečenje bronhitisa, posebno akutnog bronhitisa. Najkorisnije je jesti sirovi beli luk.

Da bi napravili kućni lek protiv bronhitisa, potrebno je da uzmete tri čena belog luka, ogulite ih i naseckajte, stavite u čašu mleka i prokuvajte. Pijte ga uveče pre odlaska na spavanje.

Kurkuma

Kurkumin je glavni sastojak kurkume, koji važi kao jak antioksidans i prirodni analgetik. Protivupalno dejstvo kurkume je dobro za liječenje kašlja.

Kao lijek protiv bronhitisa konzumira se i tako što jednu kašičicu kurkume praha rastvorite u čaši mleka i prokuvate. Pijte dva ili tri puta dnevno. Za brže rezultate pijte na prazan stomak.

Slana voda

Da je vodu zdravo piti poznato je od davnina, kao i to da slana voda pomaže kod bolesti disajnih puteva.

“Grgljanje” slanom vodom nekoliko puta dnevno odličan je način za lečenje raznih simptoma bronhitisa. Jednostavno dodajte jednu kašičicu soli u čašu tople vode i ispirajte grlo s njom.

Koristite odgovarajuću količinu soli, budući da previše soli može izazvati peckanje u grlu, dok premalo neće biti efikasno. Možete ispirati grlo sa slanom vodom onoliko često koliko vam je potrebno.

Ren

Za ren je poznato da olakšava iskašljavanje i liječi bronhitis. Osim bronhitisa poznat je kao ljekovit u borbi protiv mnogih bolesti. Naročito ga treba koristiti u ishrani zimi.

Ukoliko imate ove probleme napravite sami lijek – pomiješajte dvije šolje meda sa pola šolje narendanog rena i pola šolje narendanog đumbira. Mješavinu treba pustiti da odstoji dvije nedjelje, a potom jesti jednu kašiku dnevno svakog jutra.

Bokvica

Od davnina, u narodu je osim rena, i bokvica poznata kao lek za iskašljavanje i bronhitis. Najviše ljekovitih sastojaka bokvice se nalazi u korijenu.

Ova biljka naročito je bogata vitaminom C, ublažava bolove u plućima i olakšava izbacivanje sluzi iz bronhija.

Novi.ba/SD