Home Uncategorized NAMIRNICA KOJU JEDEMO SVAKI DAN, A ZOVU JE “UBICOM IMUNITETA”: Izbjegavajte je...

NAMIRNICA KOJU JEDEMO SVAKI DAN, A ZOVU JE “UBICOM IMUNITETA”: Izbjegavajte je posebno u sezoni virusa i prehlada

1894
0
Advertisements

Sa hladnim vremenom stigla je i sezona virusa i prehlada, pa je važno da očuvamo zdravlje. Neuredan način života utiče na cjelokupan organizam, ali jedna namirnica posebno šteti imunitetu.

Jakom imunitetu štete brojne navike kao što su neredovan san, nedostak fizičke aktivnosti, ali pre svega nezdrava ishrana. Iako često mislimo da je dovoljno da se odreknemo brze hrane i u jelovnik uvrstimo povrće kako bismo se osjećali bolje, to nije sasvim tačno. Iako jeste pohvalno da ishranu obogatimo namirnicama koje sadrže vitamine, te i da smanjimo unos kofeina, nutrucionisti upozoravaju da je od presudnog značaja izbaciti šećer iz ishrane.

Istraživanja su pokazala da sto grama šećera umanjuje sposobnost belih krvih zrnaca da ubijaju bakterije i do pet sati poslije konzumiranja. Zbog toga se preporučuje maksimalno izbjegavanje slatkiša, a posebno tokom sezone virusa i gripa.

Takođe, ljekari podsjećaju da je od presudne važnosti za jak imunitet da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Staro dobro pravilo, od dvije litre vode na dan primenjujte i tokom zimskih mjeseci. Ne čekajte da osjetite žeđ, jer postoje mišljenja da je tada tijelo već dehidriralo, već vodu treba da pijete češće i to po nekoliko gutljaja, pa pravite pauzu, pa onda ponovite to, čak i kada ne osjećate žeđ.

Advertisements

Izvor:Lepa&Srećna

Povezano:  TUMOR KOŽE IMA 7 SIMPTOMA: Ako primijetite ovakve promjene na tijelu, odmah se javite doktoru