Home Zdravlje NEKE NAVIKE OZBILJNO NARUŠAVAJU NAŠE ZDRAVLJE: Ovo nikako ne biste smjeli da...

NEKE NAVIKE OZBILJNO NARUŠAVAJU NAŠE ZDRAVLJE: Ovo nikako ne biste smjeli da uradite poslije treninga!

599
Advertisements

Neke navike poslije treninga bi trebalo izbjegavati, jer loše utiču na zdravlje čitavog organizma! Jedna od njih je i konzumiranje cigarete u prvom satu poslije treninga, premda ostavlja brojne posljedice!

Paljenje cigarete poslije treninga može biti veoma opasno, posebno u prvom satu nakon treninga! Ono što je vrlo bitno tada uraditi je, zapravo, unos vitamina i tečnosti sa ciljem rehidratacije.Zašto nikako ne paliti cigaretu poslije fizičke aktivnosti?

Potrebe za kiseonikom, koji je inače izuzetno važan za osnovno funkcionisanje organizma, su za vrijeme fizičke aktivnosti i nakon nje povećane. Organizmu je poslije treninga potrebno 20-30% više kiseonika za oporavak. Plućne alveole se tada dodatno šire, kako bi primile što više kiseonika.

Ako za vrijeme perioda tako raširenih alveola pušite, umjesto povećanih količina kisonika, unosite sve štetne materije iz cigarete. Katran iz cigareta oblaže pluća, tako smanjuje elastičnost plućnih krila, što dovodi do slabije apsorpcije kiseonika u krvotok. Sagorjevanjem duhana oslobađa se ugljen-monoksid koji se vezuje za hemoglobin i tako usporava transport kiseonika.Pored ovoga, pušenje cigareta dovodi i do:

Advertisements

povećanja frekvencije rada srca,

povećanja krvnog pritiska,

sužavanja krvnih sudova,

lošeg uticaja na nadbubrežnu žlezdu.

Dakle, ako spadate u grupu strastvenih pušača, bar, se potrudite da izbjegnete konzumiranje cigareta sat vremena poslije treninga.

novi.ba/stil.rs

Povezano:  MASAŽOM OVIH TAČAKA NA STOPALIMA POPRAVITE VAŠU KIČMU
Previous articleČim nas nešto zaboli, posegnemo za IBUPROFENOM: Ovo je najbolja zamjena za ovu opasnu tabletu, BOL NESTAJE U MINUTI
Next articleEVO KAKO DA PROVJERITE DA LI IMATE LOŠ IMUNITET: Šest znakova oslabljenog imuniteta