Home Zdravlje ISPRAVAK VIJESTI: Hurme jesu zdrave ali ne liječe rak

ISPRAVAK VIJESTI: Hurme jesu zdrave ali ne liječe rak

172
Advertisements

29. septembra 2022. godine naš portal je prenio vijest Kako su hurme najzdravije voće i da liječe rak. Ono što jeste činjenica da smo vijest prenijeli sa drugog portala te je platforma “Raskrinkavanje” označilo našu vijest kao lažno prenesnu. Ovim putem se izvinjavamo našim čitaocima.

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često se objavljuju na nekim portalima i privlačno su štivo za čitatelje i čitateljke. Još jedna u nizu namirnica koja se u pojedinim medijima neutemeljeno proglašava lijekom protiv raka jesu urme.

U članku je nabrojano još 16 stanja kod kojih navodno može pomoći konzumiranje urmi.

Tako se navodi da je ovo voće odličan izvor gvožđa i “vitamin za oči”, da zaustavlja dijareju, ali i da je lijek za tvrdu stolicu, da olakšava porođaj, reguliše tjelesnu težinu, snižava holesterol, jača srce i smanjuje krvni pritisak. Navodi se i da štiti od moždanog udara, da je hrana za mozak, da stimuliše energiju i povećava seksualnu izdržljivost, da jača zubnu gleđ i da je idealna hrana za one koji poste.

Advertisements

Da li su urme lijek?

Tvrdnje o “čudotvornim” ljekovitim svojstvima raznog voća i povrća godinama su prisutne u online prostoru. Mnoštvo je članaka u kojima se različite biljke i namirnice navode kao lijek protiv raznih i često teških oboljenja.

Voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi svakako je važan element dobrog zdravlja i takva ishrana može biti jedan od faktora kojima se poboljšava prevencija nekih oboljenja. To ne znači da je voće ili povrće lijek, posebno ako se ima na umu da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti, od kojih za mnoge još uvijek nije pronađen lijek, ali postoje tretmani koji mogu olakšati simptome.

Povezano:  POJEDITE LUK NA PRAZAN STOMAK: Evo šta se dešava u vašem organizmu, bićete iznenađeni…

Healthline, američki portal na kojem se objavljuju informacije u vezi sa zdravljem, pisao je o tome da su urme, datule ili hurme, kako se još naziva ovo voće, bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima, između ostalog.

U analizi ovog portala navodi se osam dokazanih koristi koje urme imaju za ljudski organizam – vrlo su hranljive, bogate su vlaknima i antioksidansima, mogu uticati na zdravlje mozga i pomoći kod prirodnog porođaja. Neke od ovih prednosti urmi demonstrirane su samo u studijama na životinjama, ne i na ljudima, kao što je to slučaj s uticajem na zdravlje mozga.

U vezi s tvrdnjom da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak potrebno je istaći da ovi navodi nisu u analiziranim člancima potkrijepljeni nikakvim dokazima, poput naučnih istraživanja, kojima se dokazuje njihova tačnost.

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima se različite namirnice netačno predstavljaju kao lijekovi protiv raka pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Hrana ne može izliječiti rak. O suprotnim navodima Američki institut za istraživanje raka ističe:

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Platforma za provjeru činjenica The Quint se u članku objavljenom u novembru 2019. godine bavila tvrdnjama o navodnoj učinkovitosti mješavine različitih namirnica u liječenju raka. Za potrebe pisanja svoje analize ovaj portal kontaktirao je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. Naiko je za The Quint istakao:

“Ne postoji zagarantovan lijek protiv raka. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”

Povezano:  Ove košpice su izvor vašeg zdravlja: Obnavljaju jetru, ubrzavaju metabolizam i unapređuju cijeli organizam!

Na web stranici američke Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad pod naslovom “Urma (Phoenix dactylifera): Učinci na vaskularno zdravlje i budući smjerovi istraživanja” (Date Palm Fruit (Phoenix dactylifera): Effects on Vascular Health and Future Research Directions). U njemu je navedeno da postoje istraživanja u laboratorijskim, ili in vitro uslovima, dakle van ljudskog tijela, koja pokazuju da urme potencijalno imaju koristan učinak na kardiovaskularne bolesti.

Slično pokazuju i istraživanja na životinjama, ali nedostaju istraživanja na ljudima koja bi potvrdila te navode. Grupa autora/ica iz Kuvajta i Kalifornije u pomenutom radu navodi:

Podaci iz in vitro studija i studija na životinjama pokazuju da konzumiranje urmi ili ekstrakata može modulirati odabrane markere vaskularnog zdravlja, posebno nivoe lipida u plazmi, uključujući trigliceride i holesterol, indekse oksidativnog stresa i upale, ali podaci o ljudima su oskudni. Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje karakterisali polifenoli urmi i jedinstvena bioaktivna jedinjenja ili frakcije, uspostavili sigurni i efikasni nivoi unosa i razgraničili osnovni mehanizmi djelovanja. Primjena naučne strogosti u kliničkim ispitivanjima i procjena funkcionalnih markera vaskularnih bolesti, kao što su dilatacija posredovana protokom i periferna arterijska tonometrija, zajedno s profilima crijevnog mikrobioma pružili bi korisne informacije u pogledu zdravlja ljudi. Novi podaci podržavaju ideju da uzimanje urmi i ekstrakata može biti korisna komponenta zdravog načina života za one koji žele blagotvorne učinke na zdravlje krvnih žila.

Napomenimo da su kardiovaskularne bolesti, među kojima su i povišen krvni pritisak, povišen holesterol i anemija, vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Tačno je da se kao vodeći način prevencije bolesti ovog tipa ističe, između ostalog, zdrav životni stil, koji podrazumijeva balansiranu prehranu, bogatu voćem i povrćem. Ali nikakva vrsta hrane ne smatra se lijekom za kardiovaskularne bolesti.

Povezano:  ZA SEDMICU 3 KG MANJE : Dodajte ovaj začin u mlaku vodu i gledajte kako salo nestaje

Dakle, popularno uvjerenje da su urme “najzdravije voće” nije posve pogrešno. One zaista posjeduju niz kvalitetnih sastojaka koji su korisni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Posve je netačno tvrditi da urme liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak. Ne postoje nikakvi dokazi utemeljeni u naučnim istraživanjima da ovo voće liječi navedene bolesti.

Previous articlePROMJENE KOJE BI MOGLE DA UTIČU NA SMANJENJE RIZIKA OD MOŽDANOG UDARA
Next articleSedam dana je uzimao magnezijum: Nije mogao da vjeruje kako je uticao na njegovo zdravlje!