Menu Close

Nemojte bacati: Proklijali bijeli luk, superlijek koji ubija 14 vrsta ćelija raka

Nemojte bacati: Proklijali bijeli luk, superlijek koji ubija 14 vrsta ćelija raka

Proklijali beli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka.

Sumporom-bogato jedinjenje zvano alicin, je efikasano sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita bez toksičnih sporednih efekata.

Prvo, hajde da raščistimo sa tim glasinama “beli luk je otrovan”, koje nekolicina potvrdjuje, kao i da je “seme jabuke i kajsije otrovno”, teoriju koju zastupaju oni koji šire strah.

Malo znanja je zapravo opasno kada previdite sve detalje kompletne slike. One,koji za širenje straha koriste dezinformacije, treba svi da ignorišemo. Ovde pročitajte i zašto.

Međutim, ima istine o toksičnosti belog luka ako kupite konvencionalno uzgajan,uvozni beli luk. Preko polovine konvencionalno gajenog belog luka dolazi iz Kine. Skoro sve ostalo dolazi iz Meksika i nekih južnoameričkih nacija.
Određene količine tog uvezenog belog luka iz Kine su uzgajane u ljudskom izmetu, prema australijskim izveštajima.

Nakon nekoliko velikih pošiljki storniranih u SAD zbog buđi i insekata, Kina i druge nacije pribegli su izbeljivanju i fumigiranju tog belog luka sa metilbromidom, visoko toksičnim pesticidom koji je zabranjen u nekim oblastima.

Postoji opcija. Plati nešto više kada kupuješ lokalno uzgajan beli luk ili kupi domaće uzgajane organske glavice belog luka. Ironično, toksične mere u pokušaju da spreče uvezeni beli luk da se pokvari takođe inhibiraju sposobnost da proklija.

Proklijao beli luk je još i zdraviji

Proklijali beli luk, stariji beli luk sa svetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih karanfilića, obično se smatra da im je uveliko došao kraj i rutinski bivaju bačeni u korpu za otpatke bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao krompir na primer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim belim lukom.

U stvari, studija koju finansira Koreanski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS` poljoprivredne i prehrambene hemije, utvrdjeno je da proklijali beli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svežije braće.

Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka o