Home Zdravlje NEUNIŠTIVA ENERGIJA: Čaj od ove biljke vam može pomoći kod svih bolova!...

NEUNIŠTIVA ENERGIJA: Čaj od ove biljke vam može pomoći kod svih bolova! Evo kako da ga spremite

292
Advertisements

Ovu višegodišnju biljku krase mesnati debeli listovi puni vode. Možemo reći da raste svuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao lekovita biljka.

Iako vam je ova biljka verovatno najpoznatija kao lek za uhobolju i zubobolju, ona ima i druge namene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske reči semper, što znači uvek i vivus, što znači živ, a svedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namena

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primećuje i smanjenje bola. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće deluje na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih oboljenja. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Advertisements

Čaj od čuvarkuće

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlična je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće kuvate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.

Povezano:  NE BACAJTE VIŠE NOVAC NA TABLETE ZA VISOK KRVNI PRITISAK: Evo šta vam je samo potrebno da koristite jednu sedmicu
Previous articleKOPRIVIN MED: 2 kašike dnevno liječe migrenu, žuč, jetru, poremećaj sna
Next articleISPRAVAK VIJESTI: Hurme jesu zdrave ali ne liječe rak