Home Zdravlje NIJE ISPUCALA I OŠTEĆENA – dermatolozi otkrili ZAŠTO VAM KOSA OPADA: Evo...

NIJE ISPUCALA I OŠTEĆENA – dermatolozi otkrili ZAŠTO VAM KOSA OPADA: Evo kako da spriječite katastrofu, jeftino a pomaže sigurno!

3946
0
Advertisements

Ako razmišljate kako da stanete na kraj pretjeranom gubitku kose, neka medicinska rešenja, poput estetskog zahvata, mogu da vam se čine dosta riskantnim, a isto tako su i veoma skupa.

Zanima vas šta bi moglo da vam pomogne? Na sreću, nova istraživanja koja donose nove podatke mogla bi da vam posluže kao velika ušteda ali i da vam smanje brige.

Kako se posljednjih godina mnogo govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su željeli da provjere koliko on može da pomogne kada je u pitanju sprječavanje opadanja kose – stanju koje trenutno utiče na kvalitet života kod 80% muškaraca ali i 50% žena koje imaju oko 50 godina.

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva dermatologa su navela: “Vitamin D je sigurno deo ciklusa rasta i ispadanja kose, tačnije folikula dlake”

Advertisements

Kako su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da sprovedu istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski preparat za one koje muči pretjerani gubitak kose, piše Ordinacija.hr.

Ovo istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika veza između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale vezu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koji utiče na 3 odsto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

sijeda-kosa-brasian-5c921a6224e4c-1300xr

Moguće je da upravo uticaj koji vitamin D ima na oporavak kože utiče i na oporavak temena.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr Rejčel Kohran Gaters, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, kao i da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule i stvaranja nove kose.

Do opadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna materija spolja ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo da funkcioniše.

Povezano:  JEDNA ŠOLJA OVOG PIĆA PRIJE SPAVANJA: Spalit će masnoće sa vašeg trbuha – ČUDESNO!

Normalno je da ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prevremenom prekidu anagene faze i prelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno proređuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma, bolest, hospitalizacija, hirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi.