Menu Close

Nije mogao da diše, gušio se: Roditelji su mu ovom biljkom spasli život

NIJE MOGAO DA DIŠE, GUŠIO SE, A LJEKARI NISU ZNALI ŠTA JE: Roditelji su mu biljkom koju svi držimo u kući spasli život

Mladi bosanskohercegovački umjetnik Adi Softić godinama se borio sa veoma teškom alergijom – urtikariji (koprivnjače), ljekari nisu imali rješenje za njegovo stanje, da bi mu čuvarkuća spala život.

To je biljka koja krasi skoro svako dvorište, krov ili prozor svakog doma a sem što ima simboličko ime, ona je veoma ljekovita.

Rijetke su biljke koje su tako dugo prisutne u narodnoj medicini posebno među ruralnim stanovništvom kao što je čuvarkuća. Još u spisima sačuvanim iz 9. vijeka, kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, u završnom poglavlju stoji: “Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući”.

Čuvarkuća nije samo dobra za bol u uhu, već liječi i druge boljke. Mladi maglajski umjetnik Adi Softić godinama se borio sa alergijom.

“Vjerujem da će moja priča pomoći mnogima jer, čuvarkuća je biljka bez nuspojava, može je koristiti svako. Pri tom, lako ju je nabaviti. Meni je pomogla da izliječim tešku alergiju, a svjedoci smo da su danas, alergije najprostranjenija bolest”, rekao je Adi.

“Imao sam urtikariji, tako su barem ljekari zaključili. Bilo je to 1. maja, 2005. godine. Sjećam se kao da je juče bilo. Sjedeo sam s roditeljima, gledao TV. Odjedanput me je počela obuzimati neka nelagodna vrućina. U ušima zujanje, u očima magla. Mantalo mi se.

Stezanje u grudima, grlu. Gubitak daha, užasna panika da ću umreti. Roditelji su mi izmjerili temperaturu. Bila je izuzetno visoka i nije prestajala da raste. Uhvatila me je groznica. Mislili smo da je u pitanju grip. Čak su i ljekari u JU Dom zdravlja Maglaj, pri prvom pregledu posumnjali na grip.

Simptomi su bili “tu negde”. Dobio sam antibiotike, penicilin, malo se situacija smirila. No, pet dana poslije, znatno se zakomplikovala.”

“Počeli su mi oticati zglobovi i vrat, zatim su se po cijelom tijelu razlili nekakvi čudni plikovi. Apsolutno cijelo tijelo je oteklo, kao kada vas pecne bumbar. Pritom sam imao osjećaj hladnoće i ukočenosti, usne su takođe otekle, drhtavica nije prestajala.