Home Uncategorized NIJE SAMO BOL U STOMAKU: 5 znakova upozorenja da će vam pući...

NIJE SAMO BOL U STOMAKU: 5 znakova upozorenja da će vam pući slijepo crijevo

245
Advertisements

Ako se ne liječi, slijepo crijevo može da pukne i da dovede do sepse, što može biti opasno po život

Većina ljudi je prilično upoznata sa tegobama u stomaku, poput zatvor i dijareje. Verovatno ste takođe imali krajnje neprijatno iskustvo sa trovanjem hranom ili stomačni virus bar jednom ili dva puta u svom životu.

Iako je upala slijepog crijeva mnogo manje uobičajena, oko 5 odsto stanovništva na kraju završi sa tim, a ako dođete u situaciju da vas zaboli, moraćete vrlo brzo da reagujete

Ako se ne liječi, slijepo crijevo može da pukne i da dovede do sepse, što može biti opasno po život – kaže dr Dženifer Kodli.

Advertisements

Ne vode svi slučajevi slijepog crijeva do pucanja organa, ali što duže traje problem, to je veći rizik.

Evo nekih upozoravajućih znakova koje ne treba da ignorišite, već da se odmah javite ljekaru.

Ako vas stomak boli više nego ranije

-Upala slijepog crijeva obično uzrokuje jak bol koji se proteže od pupka do donje desne strane stomaka – kaže dr Kodli. Iako to ne znači nužno da će slepo crevo pući, neophodno je da odradite testove, da biste bili sigurni.

Dr Dan Gingold primjećuje da neki pacijenti sa upalom slepog creva imaju drugačiju vrstu neugodnosti: boli prilikom hodanja ili kašljanja . Može doći do situacije da vam ceo abdominalni zid može biti upaljen.

Slijepo crijevo može biti i na ivici pucanja, ili je možda već došlo do pucanja, što je veoma opasno.

Osjećate mučninu, povraćate i nemate apetit

Možda se samo borite sa stomačnim problemima, pa imate ove simptome. Ali, ako se osjećate zaista neugodno, pored toga što imate bolove, provjerite ipak i slijepo crijevo.

Povezano:  HRONIČNO ZAČEPLJENI NOS JE ZNAK ZA UZBUNU: Evo šta su istraživači otkrili! OVO JE UPOZORENJE ORGANIZMA

Upala slijepog crijeva ponekad utiče i na druge aspekte digestivnog trakta kao i nervnog sistema, što za posledicu ima mučninu i povraćanje – kaže Kodli.

Trčite u kupatilo mnogo više nego obično

– Kod nekih ljudi, slijepo crijevo je postavljeni niže u karlici, tako da je prilično blizu bešike. A kada se ona dodje u kontakt sa upaljenim slijepim crijevom, bešika se takođe upali i postane osjetljiva – kaže dr Mekfaden.

Kao rezultat toga, možete imati potrebu da češće idete u toalet, nego obično, a samo mokrenje postaje bolno. to može da ukaže na urinarne infekcije ili u kombinaciji sa drugim, navedenim simptomima, može da ukaže na upalu slijepog crijeva.

Imate groznicu

Groznicaje znak da negde u vašem tijelu postoji upalu. Ako postoji upala, telo reaguje otpuštanjem nekoliko hemikalija kako bi podstaklo ćelije da se izbore sa upalom – kaže Mekfaden. Ako imate bol u stomaku ili ako se vaša groznica pogorša – konsultujte se sa svojim ljekarom.

Niste prisebni

– Ako ste zbunjeni ili dezorijentisani, to može značiti da se infekcija pogoršava. Može doći i do sepse, ukoliko dođe do pucanja slijepog , što može biti fatalno, kaže dr Gingold i dodaje da se infekcija širi i tom prilkom se troši kiseonik, koji je mozgu neophodan.

Usled njegovog nedostatka dolazi do konfuzije i stanja zbunjenosti.

Previous articleUROLOG DR VLADIMIR BANČEVIĆ SA VMA: Karcinom prostate i testisa sve češći! Veoma je važno da obratite pažnju na ovo!
Next articleKOJA STE KRVNA GRUPA? ONA OTKRIVA VAŠU NAJDUBLJU TAJNU: Provjerite! Nama je pogodilo