Home Zdravlje NISTE NI SVJESNI ŠTA RADITE SVOM TIJELU AKO NE VEČERATE: Svi misle...

NISTE NI SVJESNI ŠTA RADITE SVOM TIJELU AKO NE VEČERATE: Svi misle da je to super za mršavljenje, a ne znaju ISTINU

1110
Advertisements

Sigurno ste ko zna koliko puta čuli savjet da je dovoljno samo da prestanete da večerate kako biste smršali. Međutim, to je sajvet koji, kažu stručnjaci, ne bi trebalo da poslušate jer vam preskakanje večernjeg obroka nanosi mnogo više štete nego što možete da zamislite.

Nutricionistkinja Lisa Moskovic ističe da preskakanje večere može da utiče i na san i na opšte zdravlje.

Advertisements

“Bilo da namjerno ne večeravate ili prosto niste gladni, redovno preskakanje večere može da dovede do lošeg kvaliteta sna, koji vremenom može da izazove čitav spektar zdravstvenih problema”, kaže Moskovic.

Ona podvlači da bez izbalansirane večere možete dovesti tijelo u situaciju da mu nedostaju važni nutrijenti ili da ga uvedete u kalorijski deficit.

“Blagi kalorijski deficit je jedno, ali ako je previše ekstreman, glad može da vas budi tokom noći ili da vas spriječi da se opustite kako bi tijelo ušlo u fazu dubokog sna”, pojašnjava nutricionistkinja.

Osim toga, dodaje ona, adekvatna ishrana je neophodna za proizvodnju hormona serotonina i melatonina koji regulišu spavanje.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “Nutrijents”, pokazalo je da manjak nutrijenata spriječava da se dovoljno naspavate i dovodi do poremećaja u spavanju. Preciznije, manjak vitamina D se povezuje sa većim rzikom od poremećaja u spavanju.

Nutricionistkinja Moskovic kaže da i raspoloženje, energija, imunitet i metabolizam takođe osjećaju uticaj nedostatka odmora koji je izazvan nedovoljnom količinom unete hrane ili neredovnim jedenjem.

(MONDO)

Povezano:  POTREBNA SU VAM SAMO 2 SASTOJKA Travar otkrio recept za moćni narodni lek za želudac i organe za varenje
Previous articleŠTA ZNAČI AKO JEZIK IMA BRAZDE? Dvije promjene otkrivaju u kom je stanju tijelo i da li vam PRIJETE BOLESTI
Next articlePREPUNA VITAMINA C, UBLAŽAVA SIMPTOME PREHLADE I GRIPA: Biljka višestruko korisna za zdravlje, ali oprezno s pripremom