Home Zdravlje OBAVEZNO JE POSADITE BAR U JEDNU SAKSIJU: Nevjerovatan je lijek za regulisanje...

OBAVEZNO JE POSADITE BAR U JEDNU SAKSIJU: Nevjerovatan je lijek za regulisanje krvnog pritiska, protiv groznice i visoke temperature…

181
Advertisements

Biljka zlata vrijedna…

Čuvarkuća nije oduvijek bila ljekovita biljka, koristila i u raznim ritualima, primjerice, za tjeranje zlih duhova ili kao zaštita od požara.

Znamo da se čuvarkuća koristi kao lijek za infekcije uha, ima i puno drugih primjena.

Neki od njih su:

Advertisements

-liječenje visoke temperature i groznice

-protiv krvarenja iz nosa

-reguliranje krvnog tlaka

-protiv dijabetesa

-jačanje metabolizma

-detoksikacija organizma

Čuvarkuća se smatra učinkovitom zbog svog kemijskog sastava. Čuvarkuća sadrži jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, tanine i kalcijev citrat koji imaju antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva.

Najčešći način korištenja čuvarkuće jest u obliku čaja ili soka, a najpoznatiji recept kombinira sok čuvarkuće s medom, koji se može uzimati oralno ili nanositi lokalno na određeno područje.

Čuvarkuća i med:

Čuvarkuću jednostavno možete uzgojiti u svojoj kući, a kada joj dodate med dobit ćete recept za zdravlje. S obzirom na njezinu prilagodljivost dovoljno ju je posaditi u tegli i povremeno zalijevati vodom.

Najčešća kućna kombinacija čuvarkuće jest s medom,

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode.

Ova biljka može da raste gotovo svuda – između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije rijetkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvjetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje.

Ukoliko se pitate šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina.

Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Povezano:  Turšijske paprike punjene kupusom, bez konzervansa i sirćeta: Od sada ćete ih praviti svake godine! (RECEPT)
Cuvarkuca, Med,
Cuvarkuca, Med,

Spoljna upotreba:

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posjekotine i opekotine.

Takođe, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurijih očiju i bradavica, ali i sunčanih pjega.

Upala uha:

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscijedite dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost djeluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Unutrašnja upotreba:

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma djelotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Za jačanje organizma:

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomiješajte ih sa medom. Smjesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom.

Zatim, u veću teglu sipajte smjesu i zatvorite teglu. Da svjetlost ne bi dopirala, cijelu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dvije plastične kašičice smjese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Izvor: doznajemo

Previous articleZNATE LI DA SU ORGANI POVEZANI SA PRSTIMA ŠAKE: Riješite se svih bolova u tijelu za samo 15 minuta…
Next articlePROTIV SVIH ŽENSKIH BOLESTI: Posebna biljka za liječenje ženskih problema i tegoba…