Menu Close

OBRATITE PAŽNJU NA BOJU URINA: Jedna nijasna JASNO ukazuje na OZBILJNU BOLEST

Boja urina je jasan pokazatelj u kakvom je stanju vaše zdravlje. Mnogi stručnjaci su otkrili da postoji samo nekoliko nijansi koje su “bezopasne”, a kako navode sve ostale su ogroman znak da se javite svom ljekaru.

Narandžasti 

Poznati ljekar iz Mančesteera u Engleskoj Čun Tang kaže da je naranđasta boja urina vjerovatno znak dehidratacije. Ali ako je u kombinaciji sa svjetlom stolicom, ukazuje na problem sa žučnim kanalima. 

Tamnosmeđi

Takođe može da bude znak dehidratacije, ili ima efekat neželjenih lijekova koje uzimate ali ukazuju i na bolest jetre.  Kako navodi “Healthline”, retka porfirija sa oboljenjem jetre “može da izazove nakupljanje prirodnih hemikalija u krvotoku i izazove smeđi ili urin boje hrđe”.

 Zamućen

Pokazatelj je neke unirarne infekcije ili bolest bubrega. Ovo je znak da se ozbiljno javite ljekaru, jer zamućen urin sa penom ili mehurićima poznat je kao pneumaturija, može da bude simptom drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući divertikulitis ili Kronovu bolest.

Ružičasti

Jasno je svima da kada vidite ovu boju, ne upućuje ni na šta dobro, jer nije prirodna boja urina. Vrlo je verovatno da imate krv u mokraći i da trebate odmah da se obratite ljekaru.

Mark Elerkman, uroginekolog u “Mersi Medikal Centru”, kaže da krv u urinu može biti uzrokovana raznim stanjima “od infekcija bešike do kamena u bubregu i još ozbiljnijim stanjima poput raka urinarnog trakta”. Crveni ili ružičasti urin takođe može da ukazuje na povećanu prostatu

Blijedožuti

Ovo je boja kakvu urin zaista treba da ima. Znak je da je u vašem organizmu sve u savršenom redu i da nema razloga za brigu.