Home Zdravlje OSJEĆATE BOL U DESNOJ STRANI STOMAKA? To može biti znak opasne bolesti...

OSJEĆATE BOL U DESNOJ STRANI STOMAKA? To može biti znak opasne bolesti crijeva

1351
Advertisements

Bol u desnoj strani može se desiti iz različitih razloga. Nije uvijek razlog za zabrinutost.


Bol u desnoj strani može se pojaviti na različitim mjestima u zavisnosti od uzroka. Može se nalaziti u desnom hipohondrijumu, u dijelu stomaka blizu pupka desno ili u donjem dijelu stomaka. Bol u desnoj strani može biti zasljepljujući ili da “udara” sve do prepona ili od leđa.

Uzroci bola na desnoj strani

Bol u desnoj strani može biti uzrokovan problemima sa leđima, posebno u lumbalnoj regiji. Najčešći uzroci bola u desnoj strani su bolesti organa za varenje ili izlučivanje . Bol u desnoj strani oštrog, prodornog karaktera, koji se javlja prilikom naginjanja i uvrtanja trupa, ukazuje na zapaljenje nerava, koje je najčešće uzrokovano pritiskom na nervne korijene u kičmenom kanalu. Bol u desnoj strani takođe može biti uzrokovan upalom radikularnih nerava .

Advertisements

Bol u desnom boku koji se nalazi visoko u desnom hipohondrijumu može ukazivati na pleuritis (oboljenje plućne maramice). Nefrolitijaza takođe može biti uzrok bola u desnoj strani, najčešće tupog, ponavljajućeg talasa . U ovom slučaju, bol u desnoj strani se širi prema vagini kod žena ili skrotumu kod muškaraca. Sličnu vrstu bola u desnoj strani izaziva pijelonefritis, koji je dodatno praćen visokom temperaturom i zimicama.

Bol u desnoj strani takođe može biti uzrokovan oštećenjem jetre, upalom slijepog crijeva ili, u slučaju žena, ginekološkim upalama kao što su ektopična trudnoća, cista jajnika, ovulatorni bol i menstruacija .

Bol u desnoj strani može se javiti i kod kancera, upale duodenuma, pankreasa, crijeva i peritoneuma. Oni takođe mogu biti neobičan simptom srčanog udara .

Šta učiniti u slučaju bolova na desnoj strani

Ako imate bol u desnoj strani, obratite se svom ljekaru radi dijagnoze njegovog uzroka.

Povezano:  HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE, DOKTOR ČUBRILO RAZBIO SVE ZABLUDE: Jednostavan trik, evo kako da OČISTITE ORGANIZAM
Previous articleOSLOBODITE SE GASOVA NA LAK NAČIN: Smanjite nadimanje stomaka prirodnim sredstvima
Next articleDR NENADIĆ IMA IMA IDEALNU FORMULU ZA MRŠAVLJENJE: Ovaj napitak pijte svako jutro na prazan želudac, drastično ćete ubrzati sagorjevanje sala