Home Zdravlje OTICANJE NOGU MOŽE BITI UPOZORENJE DA SE ODMAH JAVIMO DOKTORU: Ali ako...

OTICANJE NOGU MOŽE BITI UPOZORENJE DA SE ODMAH JAVIMO DOKTORU: Ali ako uz oticanje osjetite i ova 3 simptoma!

1099
0
Advertisements

Do oticanja nogu dolazi iz više razloga. Neki uzroci, poput manjih povreda, očigledni su i lako se liječe. Međutim, neki mogu biti znaci ozbiljnog zdravstvenog stanja kada je nepohodno potražiti ljekarsku pomoć

Oticanje nogu često je posljedica nedostatka fizičke aktivnosti ili dugotrajnog stajanja. Stanje je učestalije tokom ljetnjih mjeseci i kod gojaznih osoba, a nekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Oticanje (edem) nogu nekada je posljedica upalnog procesa usljed uganuća noge ili neke ozbiljnije povrede, preloma.

Kongestivna srčana insuficijencija

Nekoliko činilaca utiče na nastanak edema u jednoj ili obe noge. Stanje je nekada posljedica kongestivne srčane insuficijencije. Ovo stanje koje se određuje i kao slabosti srca, posledica je poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više ne može da dobro pumpa krv, usljed čega vremenom dolazi do nakupljanja tečnosti, posebno u nogama. Ostali simptomi kongestivne srčane insuficijencije su kratak dah ili problemi sa disanjem, umor, kašalj.

Advertisements

Duboka venska tromboza (DVT) i tromboflebitis

Duboka venska tromboza je posledica stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) najčešće u nogama. Stanje se manifestuje otokom i bolom noge, grčevima često u predjelu lista noge. Krvni ugrušak ili tromb može dospjeti i do pluća i izazvati plućnu emboliju. Kod tromboflebitisa ugrušci se formiraju bliže površini kože i manja je vjerovatnoća da će dospjeti u krvotok i izazvati ozbiljne bolesti. Oba stanja i DVT i tromboflebitis, ispoljavaju se otokom noge, posebno u predjelu lista, kada je potrebo hitno liječenje. Stručnu pomoć neophodno je potražiti u slučaju bolova, osjetljivosti, grčeva. Kod DVT koža je topla i poprima crvenu ili plavu boju.

Proširene vene i hronična venska insuficijencija

Varikozne vene su proširene površinske vene, najčešće na nogama. Krv se zadržava u venama i izaziva plavičaste grupe proširenih vena. Stanje je često praćeno i otokom, posle dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Koža je nekada suha, iritirana, ispucala.

Povezano:  NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆI SATARAŠ: Savršeno i lagano jelo, a 1 sastojak daje mu posebnu aromu

Bubrežne bolesti

Otok nogu često je i posledica nekog oboljenja bubrega.  Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usljed čega dolazi do otoka (edema) na zglobovima i stopalima nogu, nekada i ruku. Bubreže bolesti često nisu praćene simptomima ali moguća je pojava slabosti, nedostatka daha, mučnine, pojačane žeđi. Akutna bubrežna insuficijencija je stanje kada bubrezi iznenada prestanu da funkcionišu i usljed čega dolazi do otoka nogu. Stanje je praćeno porastom azotnih materija u krvi, kod osoba sa prethodno zdravim bubrezima. Akutna bubrežna insuficijencija najčešće je posljedica neke druge bolesti ili nestručno urađenog medicinskog zahvata.

Upotreba lijekova i otoci nogu

Edemi otoku mogu biti i nuspojave upotrebe lijekova. Često su lijekovi za srce blokatori kalcijumovih kanala krivci za pojavu otoka. Stanje može biti i posljedica upotrebe aspirina i ibuprofena, lekova za kontrolu dijabetesa, hormonske terapije, antidepresiva.

Trudnoća

Rast ploda u trudnoći dodatno pritiska vene na nogama. Dolazi do usporavanja cirkulacije i nakupljanja tečnosti. U slučaju da je stanje praćeno jakim otokom oko očiju, jakim glavoboljama, zamagljenim vidom, obavezno se posavjetujte s ljekarom, jer sve ovi navedeni simptomi mogu biti znaci koji ukazuju na preeklampsiju koja se obično javlja u trećem trimestru trudnoće. U slučaju ako tokom poslednjeg trimestra ili brzo nakon porođaja primetite otok nogu praćen kratkim dahom, takođe se posavjetujte s doktorom, jer može biti u pitanju peripartalna kardiomiopatija, vrsta srčane insuficijencije koja je povezana sa trudnoćom.

Bolesti koje se manifestuju otokom nogu

Ukoliko nakupljanje tečnosti nije uzrok otečenih nogu, najvjerovatnije se radi o upali izazvanoj artritisom i drugim problemima sa zglobovima. Neke bolesti i stanja kao što su giht, burzitis kolena, osteoartritis, reumatoidni artritis, ali i povrede kao što su istegnuća, uganuća i prelomi kosti mogu dovesti do edema.

Povezano:  Doktor Nestorović: Evo kako da izbjegnete prejedanje i smanjite kilažu

Infekcije i rane

Svaki put kada se posječemo, ogrebemo ili imamo neku ranu na tijelu moguće je da dođe do otoka. U slučaju da stanje traje duže od tri nedelje posavjetujte se sa stručnjakom. Otok je često posljedica infekcije rane, vrhunac je tokom drugog dana, a potom bi trebalo da uslijedi poboljšanje stanja.

Šta možemo da uradimo da sprečimo otok nogu?

Ograničite upotrebu soli, nosite kompresivne čarape, budite fizički aktivni, ako često primijećujete oticanje nogu. U slučaju dugotrajne vožnje, pravite povremene pauze da istegnete noge. Pokušajte da u slučaju otoka podignete noge iznad nivoa srca. Ukoliko problem potraje potražite stručnu pomoć, posebno ako je stanje praćeno bolovima, nedostatkom daha i jakim umorom.

(Eklinika)