Home Zdravlje Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a...

Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji i BiH…

132
Advertisements

Ova biljka je dobila u Rusiji, čak, dva spomenika zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojstava. Srijemuš je tokom istorije spasao milione ljudskih života od opasnih bolesti među kojima su kuga, tifus i kolera.

U njegovom sastavu se nalazi 10 puta više vitamina C nego u limunu, a sadrži i vitamin A koji odgovara za dobar vid, mladost i lepotu, vitamine grupe B

U Rusiji srijemuš ima i drugi naziv – medvjeđi luk. Rusi su od davnina primjetili da je ova biljka prava “hitna pomoć” za divlje životinje. U proljeće, čim se probude, medvjedi odmah krenu u potragu za srijemušem koji im pomaže da ojačaju organizam i vrate snagu nakon dugog zimskog sna.

Ljudi su postali svjesni iscjeljujućeg potencijala medveđeg luka još u kameno doba, a u Egiptu su ga smatrali čudesnim lijekom protiv malaksalosti i davali su ga hraniteljima piramida. U Rimu je korišćen kao lijek protiv impotencije.

Advertisements

U Srednjem vijeku je bio gotovo jedini spas protiv opasnih zaraznih bolesti – kuge, tifusa, kolere i tuberkoloze. Zahvaljujući svojim baktericidnim svojstvima srijemuš je spasao mnoge živote pa je u Rusiji dobio dva spomenika. Jedan spomenik se nalazi na Dalekom istoku u gradu Petropavlovs na Kamčatki, a drugi u Kemerovskoj oblasti, u gradiću Miski.

Stanovnici Čečenije, koji vjekovima koriste medveđi luk kao lijek i dodatak jelima, zalažu se za priznanje srijemuša za simbol ovog regiona.

Ali, sve ima svoju drugu stranu: medvjeđi luk su u Rusiji tokom dugog vremena sakupljali u ogromnim količinama i zato se on na kraju našao u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta. Zato mnogi Rusi sada slijede primjer drevnih Egipćana i rasađuju srijemuš u svojim baštama.

Protiv hoesterola

Supenu kašiku isitnjenog srijemuša prelijte sa pola litre ključale vode. Pola sata neka odstoji. Pola čaše prije doručka.

Povezano:  DOKTOR Perišić otkriva šta znači kada vam je povišen OVAJ PARAMETAR u krvi

Za jačanje imuniteta

Pomješajte 300 grama srijemuša, 50 grama kantariona, 100 grama kamilice i 10 grama pelina. Kašiku smješe prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji pola sata. Uzimajte dvije supene kašike tri puta dnevno, prije jela.

Protiv prehlade

Pomješajte 300 grama listova srijemuša i 100 grama listova maline. Prelijte sa 200 ml votke i ostavite dvije nedelje na tamnom mjestu. Uzimajte supenu kašiku pola sata prije jela.

Izvor: magazin.novosti.rs

Previous articleSJEMENKE BUNDEVE: Jesti ćete ih svaki dan kada pročitate šta sve liječe…
Next articleČIŠĆENJE PLUĆA OD NIKOTINA I KATRANA: Milioni prezadovoljnih korisnika napitkom od samo 3 sastojka…