Home Zdravlje OVA NAMIRNICA ČISTI JETRU I CRIJEVA, SKROZ PODMLAĐUJE ORGANIZAM: Dr Perišić otkrio...

OVA NAMIRNICA ČISTI JETRU I CRIJEVA, SKROZ PODMLAĐUJE ORGANIZAM: Dr Perišić otkrio prijeki lijek

6160
Advertisements

Ona mijenja pH debelog crijeva i detoksikuje ga. Debelo crijevo je izvor toksina kod bolesti jetre

Jedan od najpoznatijih narodnih lekova za probleme s jetrom, bilo da je reč o narušenom stanju nakon preležane žutice ili cirozi, jeste surutka. O tome koja vrsta ovog napitka je najbolja i najkorisnija, da li kravlja ili kozja, kao i da li zaista pomaže, u emisiji “Jutro” na TV Prva govorio je gastroeneterolog dr Vojislav Perišić.

Po riječima dr Perišića surutka može da pomogne kod brojnih tegoba, pa je otkrio i šta ne prija pacijentu koji boluje od nekog od kapitalnih oboljenja jetre – mnogo masti, previše vode i soli, ali s druge strane – šećer ne pravi problem.

“Surutka nudi solidni kvantum proteina i to onih sa aminokiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić. A to znači da nema procesa varenja, aspsorpcije, cirkulacije… On se direktno ide u mišić i jetru. Masti nema, a ako je još kozja surutka, to je najbolje”, napominje dr Voja.

Advertisements

Gastroenterolog je objasnio i da li postoji razlog za strah koji većina roditelja ima, a zbog nešto veće količine mlečnog šećera u ovom napitku, nego što ga ima u mlijeku. 

“Savjetuje se da se uzima od pola do litar i po uz 300 grama sira dnevno. To je velika količina zbog laktoze, koja izaziva rijetke stolice. Ona mijenja pH debelog crijeva i detoksikuje ga. Debelo crevo je izvor toksina kod bolesti jetre. Ako floru crijeva ‘zakiselimo’ laktozom, onda će pH biti niži, bakterije neće uspjevati i opterećenje endotoksina u debelom crijevu će biti bolje”, kaže dr Voja i napominje da je surutka veoma korisna i da se ne treba plašiti laktoze u njenom slučaju. Rjeđa stolica, koju ovaj mečni šećer izaziva, nije problem.

Povezano:  MOĆNI RECEPT: Samo čaša OVOG SOKA očisti Vaše arterije i pomaže SRCU i TIJELU da rade lakše!

Pacijenti koji imaju hroničnu bolest jetre imaju slabe mišiće, a aminokiseline iz surutke u kombinaciji sa proteinima brzo ulaze i ugrađuju se u mišiće i tako pomažu.

Kozja ili kravlja – koja je bolja?

Mnogi pribjegavaju ovoj drugoj jer je prijatnijeg ukusa, a dr Perišić kaže da postoji način i da kozju “poboljšate”.

“Kravlja surutka ima bolji ukus i šmek, ali kozja je zdravija. Ali ovu drugu možemo da korigujemo. Na jedan litar surutke dodaćemo šoljicu soka od limuna i 3-4 kašika meda.”

A zašto je kozja zdravija?

“Lipidi iz kozjeg mleka se direktno metabolišu. To su kratkolančane masne kiseline koje se metabolišu bez ikakvih posrednika i pacijent se osjeća mnogo bolje. Kada je jetra bolesna, ni mozak, ni mišići nisu dobro. U surutki postoji metabolit serotonin, hormom sreće. Zbog njega se ljudi koji piju ovaj napita vrlo brzo, već narednog dana osjećaju optimističnije, raspoloženije…”

Da li može da se pretjera?

“Ako se pretjera sa unosom surutke, dobićemo proliv, od pet do šest stolica dnevno. Ali to nije loše. Ko ima bolest jestre, to će mu prijati, tako se oslobađaju toksični metaboliti”, zaključio je dr Perišić.

Previous articleSad ga ima na svakom koraku – CVIJET OVE BILJKE RJEŠAVA SVE PROBLEME SA ZATVOROM: Evo kako se koristi, morate dobro paziti
Next articleSNIŽAVA ŠEĆER I PRITISAK I SPRIJEČAVA GOJENJE: Čaj koji je krcat zdravim sastojcima ni slučajno ne sipajte u ovakve šolje!