Home Uncategorized OVAJ VITAMIN JE UZIMAO CIJELI BALKAN, A EVO KAKVE NUSPOJAVE IMA VIŠAK:...

OVAJ VITAMIN JE UZIMAO CIJELI BALKAN, A EVO KAKVE NUSPOJAVE IMA VIŠAK: Preveliki unos može da ima ozbiljne posljedice

82
Advertisements

Vitamin D ima veoma važnu ulogu u imunom sistemu, a evo šta može da se desi ako ga imate previše.

O vitaminu D se vjerovatno nikada nije govorilo više nego tokom pandemije korona virusa. Stručnjaci su upozoravali da ovaj vitamin pomaže imunom sistemu da se izbori sa koronom, zbog čega su građani počeli na svoju ruku da uzimaju suplemente.

I dok se toliko govorilo o tome kakav je efekat manjka tog vitamina u organizmu, važno je znati i kakve nuspojave može da izazove višak vitamina D.

Hiperkalcemija

Advertisements

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima, koji podstiče apsorpciju kalcijuma u tijelu. To je jedan od razloga zašto je važno da stariji uzimaju ovaj vitamin, pošto kalcijum utiče na čvrstinu kostiju.

Međutim, uslijed pretjeranog unosa kalcijuma, dolazi do rizika od razvoja hiperkalcemije.

Treba napomenuti da je višak vitamina D u tijelu veoma rijedak, ali i da hiperkalcemija može da bude ozbiljan zdravstveni problem i izazove druge simptome.

Dnevna doza vitamina D

Prema opštim preporukama, mlađi od 70 godina bi trebalo da unose 15 mikrograma dnevno, a starijima od 70 godina treba 20 mikrograma dnevno. Kada se pretvori u internacionalne jedinice (IU), to je 600 odnosno 800 IU.

Mučnina

Mučnina i povraćanje mogu da budu simptomi koji se javljaju usled previše vitamina D i hiperakalcemije.

Umor

Ukoliko ste umorni, pretjeran unos vitamina D može da bude uzrok, a to takođe može da se poveže i sa hiperkalcemijom.

Iritabilnost

Ovo je jedan od čestih simptoma hiperkalcemije i viška vitamina D. Ukoliko primjećujete iritabilnost, a redovno uzimate suplemente vitamina D, vjerovatno bi bilo najbolje a proverite nivo ovog vitamina u krvi.

Kamen u bubregu

Jedna od najvećih posljedica hiperkalcemije je pojava kamenja u bubregu. Jedna studija je pokazala da kada u tijelu postoji višak kalcijuma, sa umjerenim količinama vitamina D, značajno raste rizik od pojave kamenja u bubregu.

Povezano:  ČISTI JETRU I REGULIŠE MASNOĆU U KRVI: Ljekoviti napitak koji mnogi ne podnose, a liječi mnoge bolesti!

Sve u svemu, prije nego što počnete da uzimate bilo koji suplement, najbolje je da se konsultujete sa ljekarima i eventualno provjerite količinu tog vitamina u telu.

(MONDO)

Previous articleU njenom koljenu tetive i hrskavica bili su sasvim istrošeni: Sa ovim lijekom sve to je obnovila za samo 7 dana!
Next articleOVA BILJKA LIJEČI ČAK 17 BOLESTI: Evo kako se konzumira, objavljeno svih 17 recepata